Suiker in perspectief editie 56 | juni 2022

Wat is het verschil in voedingskwaliteit, uitstoot van broeikasgassen en kosten tussen ultra-bewerkte en bewerkte voedingsmiddelen en verse en minimaal bewerkte voedingsmiddelen? Om dit te achterhalen gebruikten Schotse onderzoekers 4912 voedingsmiddelen uit de National Diet and Nutrition Survey voedingsdatabank. Van deze voedingsmiddelen, werd 20% gecategoriseerd als NOVA 1 (minimaal bewerkt of vers voedsel), 32% als NOVA 3 (bewerkt voedsel) en 48% als NOVA 4 (ultra-bewerkt voedsel). NOVA 2-producten werden uitgesloten van analyse. Gezondst, groenst en best betaalbaar: bewerkt voedsel of vers voedsel? Hoe effectief is vasten om gewicht te verliezen? Heeft vasten ( Time Restricted Eating, TRE ) een effect op het gewicht en metabole uitkomsten bij mensen met overgewicht en obesitas? Dat hebben Amerikaanse onderzoekers onderzocht met een gerandomiseerde, gecontroleerde studie. Er werden 116 deelnemers willekeurig ingedeeld in de controlegroep of in de interventiegroep. De deelnemers in de controlegroep volgden een klassiek eetpatroon met ontbijt, middag- en avondmaal, waarbij het was toegestaan om tussendoor te snacken. Bij de interventiegroep aten de deelnemers ad libitum (zonder beperking in de hoeveelheid) vanaf 12 uur ’s middags tot 8 uur ’s avonds. Ze mochten buiten deze periode niets eten (i.e. 16 uur vasten en 8 uur eten). Van de deelnemers uit de controlegroep hield 92% zich inderdaad aan het eetpatroon, tegenover 83% in de interventiegroep. De onderzoekers zagen dat er een significante gewichtsafname was in de interventiegroep en een niet-significante gewichtsafname in de controlegroep. Er was geen beduidend verschil te zien in gewichtsafname VOEDING IN HET NIEUWS 16 | Voeding in het nieuws Suiker in perspectief, juni 2022 tussen de twee groepen. De onderzoekers vonden ook geen significante verschillen tussen de groepen in het gehalte van vetmassa en in de waardes van insuline, glucose, HbA1C of bloedlipiden. Wel was er een opmerkelijk verschil tussen de groep in appendiculaire vetvrije massa (i.e. de vetvrije massa van beide armen en benen), waarbij het gehalte in de interventiegroep daalde en bij de controlegroep niet. Een verminderde appendiculaire vetvrije massa kan leiden tot zwakte en verminderde kwaliteit van leven. De onderzoekers laten weten dat de resultaten niet de werkzaamheid van een vastendieet ondersteunen. Bron: Lowe, Dylan A, et al. Effects of time-restricted eating on weight loss and other metabolic parameters in women and men with overweight and obesity: the TREAT rando- mized clinical trial. JAMA Internal Medicine . 2020. 180;11:1491-1499. Ze zagen dat in alle voedselgroepen de voedingskwaliteit per 100 kcal voedingsproduct significant lager was voor NOVA 3- of NOVA 4-voedingsmiddelen, vergeleken met producten uit NOVA 1. De uitstoot van broeikasgassen per 100 kcal voedingsproduct was lager bij de NOVA 3- of NOVA 4-voedingsmiddelen dan bij die uit NOVA 1. Ook voedselgroepen met een hoger totaal-suikergehalte hadden een significant lagere uitstoot in vergelijking met voedselgroepen met een lager totaal-suikergehalte. De kosten van voedingsmiddelen waren vaker lager voor

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=