Suiker in perspectief editie 56 | juni 2022

“De verschuiving naar een meer plantaardig voedingspatroon is overal duidelijk te zien: de vegan restaurants schieten als paddenstoelen uit de grond en in de supermarkten wordt het aanbod van plantaardige alternatieven steeds beter en groter. Ook de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad zijn er duidelijk over: minder vlees eten is goed voor de planeet en voor de gezondheid van de mens. Daar is ook aardig wat bewijs voor, als het gaat over de gemiddelde volwassen bevolking”, zegt De Groot. “Meer plantaardig eten vermindert het risico op cardiovasculaire aandoeningen en bepaalde vormen van kanker.” Aandachtspunten “Uit eerdere, epidemiologische studies is gebleken dat een voedingspatroon met minder vlees, zoals het Mediterrane voedingspatroon, ook een goed idee is voor ouderen, bijvoorbeeld als je kijkt naar mortaliteit. Maar uit diezelfde studies komen ook 10| “Is meer plantaardig eten ook goed voor ouderen? Dat wil ik weten.” Suiker in perspectief, juni 2022 aandachtspunten naar voren. Die gaan over vitamine D, B12 en eiwitten. En juist voor die drie zijn dierlijke bronnen belangrijk. Die bevindingen kun je niet negeren”, vindt De Groot. “Dus als er, zoals nu het geval is, een beweging is naar meer plantaardig, wil ik ook weten of dat gezond is en goed is voor het functioneren van oudere mensen.” Project Of de genoemde voordelen van een meer plantaardig voedingspatroon onverminderd gelden voor oudere mensen, dat weten we volgens De Groot nog niet: “Daar is nog heel weinig onderzoek naar gedaan. Ik ben dan ook heel blij met het project waar we op dit moment mee bezig zijn: Overstappen naar plantaardig eten: het effect op de spieren op hogere leeftijd. Daarin kijken we naar de effecten van een vegan voeding op de spiermassa en -kracht en het fysiek functioneren van ouderen.” Als we het maar weten “Het gaat ons in dit onderzoek vooral om de effecten van dierlijke versus plantaardige eiwitten. We hebben daarom bewust het contrast tussen omnivoor en plantaardig zo scherp mogelijk gemaakt, door voor een veganistisch dieet te kiezen voor de deelnemers aan het onderzoek”, gaat De Groot verder. “In vergelijking met het aminozuurprofiel van plantaardige eiwit, sluit het aminozuurprofiel van dierlijk eiwit beter aan bij het -profiel van mensen. De uitkomsten van dit onderzoeksproject zijn nog niet bekend, maar elke bevinding is prima. Als uit ons onderzoek blijkt dat veganistisch eten ook

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=