Suiker in perspectief editie 55 | maart 2022

Suikerbiet: een plantaardige circulaire uitblinker |15 Suiker in perspectief, maart 2022 uitblinker Y werkelijk alles van de biet. Zo halen we een hoogwaardig eiwit, vergelijkbaar met kippeneiwit maar dan veganistisch, uit de bladeren van de bieten. De reststroom die hierbij ontstaat gaat terug naar de akkers als groenbemester. Met de grond die na oogsten nog aan de bieten hangt, worden onder andere geluidswallen gemaakt en met het water in de bieten wordt een volgende lading bieten gewassen. Een biet bestaat voor ongeveer 75% uit water.” De suikerbiet is door het complete gebruik een plantaardige, circulaire uitblinker, stelt Mesters. Toekomstbestendig Het verhaal over de toekomst van bieten is positief. Mesters: “Met veel van onze toepassingen spelen we in op de vraag naar grondstoffen die niet zijn gebaseerd op fossiele brandstoffen. Bestanddelen van de bieten dragen bij aan het duurzaam voeden van de groeiende wereldbevolking.” Mesters wijst nog wel op het dilemma van het langdurig vastleggen van CO2 versus afbreekbaarheid. Niet alle non- foodtoepassingen zijn biologisch afbreekbaar en het is ingewikkeld om hierbij een goede balans te vinden met het verlagen van het broeilasgas CO2 in de lucht. Hij sluit af met de doelstelling dat Cosun Beet Company voor 2050 de ambitie heeft om dan CO2-neutraal te zijn. Duurzaam Cosun Beet Company gebruikt alles van de biet en is daardoor een van duurzaamste bedrijven, aldus Mesters: “Met onze (toekomstige) toepassingen spelen we in op de trend van de vraag naar milieuvriendelijke producten, zoals groen gas en huishoudproducten die niet met fossiele brandstoffen zijn gemaakt. Het groene gas is een van de duurzaamste producten dat uit de biet wordt gewonnen. Zo’n 60-70% van de vrachtwagens die suiker naar onze klanten vervoeren, rijdt op dit groene gas.” Het gebruik van de biet in non-food is volgens Mesters het duurzaamst, omdat kooldioxide (CO2) daarin langer blijft opgeslagen. Voedsel heeft een kortere cyclus, doordat de opgeslagen CO2 weer vrijkomt bij de verbranding van voedsel. Planten maken met behulp van energie van zonlicht, CO2 uit de lucht en water uit de grond koolhydraten, waaronder suiker, en daarbij komt zuurstof vrij. Mesters: “Eén hectare met suikerbieten produceert zes keer zo veel zuurstof als een hectare bos.” Kringlooplandbouw Doordat alles van de biet gebruikt wordt, is er sprake van circulaire landbouw en dat is ook een speerpunt in het beleid van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Mesters: “We gebruiken

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=