Suiker in perspectief editie 55 | maart 2022

14| Suikerbiet: een plantaardige circulaire uitblinker Suiker in perspectief, maart 2022 Suikerbiet: een plantaardige circulair ING. PAUL MESTERS MBA, CHIEF EXECUTIVE OFFICER BIJ COSUN BEET COMPA Cosun Beet Company heeft de ambitie om in 2050 kooldioxideneutraal (CO2-neutraal) te werken en heeft al flinke stappen in die richting gezet door alles van de biet te gebruiken en door de vele toepassingen van bestanddelen van de bieten. Suikerbieten zijn kampioen in het vastleggen van het broeikasgas kooldioxide. De suikerbiet ziet er van buiten simpel uit: een biet met daarbovenop een tooi van groene bladen. Maar schijn bedriegt en over de rijkdom in deze plant vertelt ing. Paul Mesters MBA vol enthousiasme, trots en overtuiging. De 132 bestaande toepassingen staan in het boek Bright beet book dat hier te vinden is. Mesters: “De titel van het boek is gekozen omdat de biet een lichtend voorbeeld is voor de vergroening van de samenleving.” Toepassingen In het boek staan dus 132 mogelijke toepassingen, waarvan er volgens Mesters zo’n 90% operationeel zijn. Het varieert van vervanger van microplastics, ingrediënt van badschuim tot een bestanddeel van regenkleding. Mesters: “En dan hebben we ook nog de verwerking van suikerbiet(producten) in duizenden kookrecepten. De belangrijkste toepassingen vinden plaats in de voedingsmiddelenindustrie. Mensen, dieren en planten voeden zich met bestanddelen van de suikerbiet, waarbij mensen veruit de belangrijkste verbruikers zijn.” Mesters vervolgt: “Cosun Beet Company behoort tot de top drie van de suikerbedrijven in Europa wat betreft duurzaamheid en tot de koplopers wanneer het gaat om het aantal toepassingen. Ik verwacht dat er nog vele toepassingen zullen volgen. De mogelijkheden zijn zo omvangrijk, veelbelovend en veelomvattend dat een nieuw boek over een paar jaar dubbel zo dik zou kunnen zijn. De beste kansen liggen bij het gebruik in non-food, omdat de verwachting is dat de verwerking van suiker in voedingsmiddelen eerder zal af- dan toenemen, al zullen voedingstoepassingen wel blijven bestaan.”

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=