Suiker in perspectief editie 54 | december 2021

Voldoende groenten eten is belangrijk. Geen nieuws, maar toch nog maar eens de feiten op een rijtje: Het is bewezen, onder meer volgens de Gezondheidsraad, dat een dagelijkse inname van 200 gram groenten en 200 gram fruit samenhangt met een lager risico op hoge bloeddruk, coronaire hartziekten en beroerte, diabetes type 2 en darm- en longkanker. Volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum zou dat voor volwassenen en kinderen vanaf veertien jaar zelfs 250 gram groenten per dag moeten zijn. De aanbeloven groente-inname wordt door weinig mensen gehaald. Volgens de laatste Voedselconsumptiepeiling (VCP) eten volwassen gemiddeld 143 groenten per dag. Slechts 16% haalt de minimale aanbeveling van 200 gram. Jong geleerd De groenteconsumptie moet dus omhoog. Ook die van kinderen, want ook zij scoren in de VCP onvoldoende op groente-inname, zelfs nog lager dan volwassenen. Niet alleen de kwantiteit is daarbij van belang, maar ook de variatie: er is immers niet één groentesoort die alle nodige voedingsstoffen levert. Daarom zou het, want jong geleerd is oud gedaan, goed zijn om kinderen zo vroeg mogelijk te leren zo veel mogelijk verschillende groenten te eten. “En dat is soms een hele uitdaging”, weet De Wild. Zij is docent/onderzoeker aan de Wageningen Universiteit, afdeling Voeding en Gezondheid, en deed binnen het HabEat- project promotieonderzoek naar de smaakontwikkeling en het eetgedrag voor wat betreft groenten bij kinderen van twee tot vijf jaar. Voedselvoorkeuren “Voedselvoorkeuren zijn enorm belangrijk voor de voedselinname. Vind je iets niet lekker, dan eet je het niet. Die voorkeuren worden al op jonge leeftijd gevormd. Kinderen hebben van nature een voorliefde voor zoete smaken. Groenten zijn niet heel zoet, dus is het soms nodig ze aan de smaak ervan te laten wennen.” En daar zit hem volgens De Wild de kneep. “Veel ouders vinden het lastig hun kinderen gezond te laten eten. Vooral de groenten zijn dan een probleem. Ze zitten soms met de handen in het haar als het gaat om het eetgedrag van hun kind. De strijd aan de eettafel kan erin resulteren dat kinderen helemaal niets meer eten. Dan is de verleiding groot toe te geven en het kind dan maar iets lekkers (meestal ongezonds) te geven, zodat het in elk geval íets naar binnen krijgt.” 8| “Eten is opvoeden” Suiker in perspectief, december 2021

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=