Suiker in perspectief editie 53 | september 2021

Kenniscentrum suiker & voeding gaf Boot daarom de opdracht te achterhalen of dat bij de Nederlandse toekomstige diëtisten ook het geval is. “Voor dit onderzoek heb ik een enquête gehouden onder de studenten Voeding en Diëtetiek van de vier hogescholen waar deze opleiding gevolgd kan worden”, vertelt ze. “Uit de antwoorden van de 278 respondenten blijkt dat er nog wel wat hiaten in de kennis over suikers en koolhydraten zitten. Vooral de kennis over de richtlijnen van de WHO en de Gezondheidsraad, de definitie voor vrije suikers en het benoemen van producten die onder ‘suiker’ vallen is niet bij elke student voldoende.” Verwarrende richtlijnen “Vooral de onvoldoende kennis over de glycemische index en de richtlijnen van de Gezondheidsraad valt op”, vervolgt Boot. “Het is natuurlijk heel verwarrend dat de diverse internationale instanties die over voeding en gezondheid gaan, verschillende adviezen geven over de maximale inname van suikers. Zo adviseert de WHO de inname van vrije suikers te beperken tot tien energieprocent, in Engeland is dat vijf procent en de Gezondheidsraad beperkt zich tot het advies om zo min mogelijk suikerhoudende dranken te drinken.” Positieve houding “Tot slot blijkt de attitude van de studenten ten opzichte van suikers uiteenlopend. Ze zijn het vaak “Kennis van studenten Voeding en Diëtetiek vertoont hiaten” |17 Suiker in perspectief, september 2021 eens met de negatieve stellingen over suikers die ik ze heb voorgelegd: ongeveer 84% vindt het beter om toegevoegde suikers te vermijden en alleen suikers uit onbewerkte producten te eten, 71% denkt dat suikers verslavend zijn en 69% dat verborgen suikers een grote rol spelen bij het ontstaan van overgewicht. Daar staat tegenover dat ze het ook meestal met de positieve stellingen eens zijn: 88% vindt dat suikers met mate in een gezond en gevarieerd voedingspatroon passen, 84% weet dat niet alle suikers ongezond zijn en 80% dat koolhydraatarm eten niet nodig is om af te vallen. Hoewel dus uiteenlopend, neigt de houding van studenten tegenover koolhydraten en suikers sterker naar de positieve kant”, concludeert Boot, “en ze weten voldoende over het onderwerp om er in de toekomst een genuanceerde boodschap over door te kunnen geven.” Elenore Boot. Suiker in het vizier. Afstudeerscriptie in opdracht van Kenniscentrum suiker & voeding. Haagse Hogeschool, 2021. Enquêtevraag Goed Fout (%) 1. Wat zijn vrije suikers? 45,0% 55,0% 2. Waar of niet waar: Van nature aanwezige suikers in groente, fruit en zuivel worden op dezelfde manier verwerkt in het lichaam als toegevoegde suikers. 84,2% 15,8% 3. Wat is de richtlijn van de WHO over de consumptie van vrije suikers? 45,7% 54,3% 9. Waar of niet waar: Als op een product de voedingsclaim ‘Zonder toegevoegde suikers’ staat, betekent dit dat dit product vrij is van suikers. 98,6% 1,4% Selectie van goed en fout beantwoorde kennisvragen.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=