Suiker in perspectief editie 52 | mei 2021

Gezondere planeet door andere voeding |9 Suiker in perspectief, mei 2021 Bijdrage voedingsmiddelen aan milieudruk Niet elk voedingsmiddel draagt evenveel bij aan de milieudruk. “Vlees, zuivel, vis en dranken hebben de grootste invloed op de uitstoot van broeikasgassen. De helft van deze bijdrage is van dierlijke oorsprong. Het grootste gebruik van irrigatiewater is toe te rekenen aan dranken (vooral koffie, thee en fris- en fruitdranken), vlees en fruit”, zegt Temme. “Het grote aandeel van dierlijke voedingsmiddelen in de milieu- belasting vind ik het meest opvallend. Kraanwater heeft een lage milieubelasting en ook kristalsuiker scoort relatief laag per kilogram product.” De getallen in de tabel illustreren dit. In de berekening van de milieulast zijn bewerkingsstappen, verpakkingen en verliezen in de keten meegenomen. “Naast het milieuaspect, is het vanuit gezondheidsoogpunt ook beter om kraanwater te drinken in plaats van suiker- houdende dranken. In de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad staat het advies zo min mogelijk suikerhoudende dranken te consumeren.” Andere voeding Met een andere voeding is zowel winst voor het milieu te behalen als gezondheidswinst, bijvoorbeeld in de vorm van minder overgewicht en daaraan gerelateerde ziekten. Temme: “Uit ons onderzoek blijkt het in balans brengen van energie-inname en -verbruik hiervoor de belangrijkste stap is. Dat betekent overconsumptie vermijden door bijvoorbeeld voor kleinere portiegroottes te kiezen. Na de energiebalans volgt de consumptie van meer plantaardige en minder dierlijke producten en het vervangen van dranken door kraanwater. Meer groente en fruit is weliswaar goed voor de volksgezondheid maar is dat niet voor alle indicatoren voor de milieulast. Denk maar aan sinaasappels uit Spanje.” Voor 1 kg sinaasappels is 0,401 kubieke meter irrigatiewater nodig in een land dat kampt met waterschaarste. Temme is er geen voorstander om bepaalde voedingsmiddelen te verbieden. Het gaat om de mate van consumptie. “Wij rekenen verschillende scenario’s door en het is dan aan de politiek om op basis daarvan keuzes te maken. Hierbij betrekken we ook de kostprijs van de voeding”, aldus Temme. Bron: Vellinga RE et al. Greenhouse gas emissions and blue water use of Dutch diets and its association with health. Sustainability 11.21 (2019): 6027. Hollander A. et al. The global blue water use for the Dutch diet and associated environmental impact on water scarcity. World Journal of Food Science and Tech- nology 5.1 (2021): 10-18.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=