Suiker in perspectief editie 52 | mei 2021

8| Gezondere planeet door andere voeding Suiker in perspectief, mei 2021 De voedselkeuzes van consumenten dragen bij aan de milieubelasting van de aarde. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat daarin verbeteringen mogelijk zijn door het vermijden van overconsumptie, meer plantaardige voeding en vervanging van dranken door kraanwater, aldus dr.ir. Liesbeth Temme. Gezondere planeet door andere voeding DR.IR. LIESBETH TEMME, WETENSCHAPPELIJK MEDEWERKER BIJ HET RIVM De bijdrage van een aantal voedingsmiddelen aan de uitstoot van broeikasgassen en het gebruik van irrigatiewater (1 kg voedingsmiddel op het bord van de consument) Product Kraanwater 0,001 0,001 Mineraalwater 0,359 0,005 Koffie 0,295 0,009 Cola 0,677 0,009 Cola light 0,596 0,048 Kristalsuiker 0,835 0,014 Kippenei (gekookt) 4,320 0,107 Pinda’s (ongezouten) 7,355 0,171 Kaas Gouda,48+ 13,093 0,105 Rundergehakt 30,026 0,237 Uitstoot kooldioxide (in kg CO2) Gebruik irrigatiewater (in m3) Getallen zijn ontleend aan de database van het RIVM Voor het in kaart brengen van de milieudruk hanteert het RIVM zes verschillende duurzaamheidsindica- toren: broeikasgasemissie, vermesting van zoetwater, vermesting van zoutwater, verzuring van de bodem, landgebruik en het gebruik van irrigatiewater. Temme: “Tussen deze indicatoren bestaat een sterke samenhang. De indicator ‘irrigatiewater’ geeft een ander patroon. Vandaar dat we ons in het onderzoek concentreren op broeikasgasemissie, landgebruik en gebruik van irrigatiewater. Voor het bepalen van de milieudruk per voedingsmiddel nemen we de hele voedselketen van productie tot consument in ogenschouw. De overschrijdingen van de grenzen van wat de planeet aankan verschillen voor de diverse indicatoren. Vergeleken met een stoplicht, staat dat voor klimaatverandering en irrigatiewater op oranje en voor biodiversiteit en de milieubelasting in relatie tot fosfor- en stikstofkringlopen op rood.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=