Suiker in perspectief editie 51 | februari 2021

Laat elke hap tellen bij voedingsrichtlijnen |9 Suiker in perspectief, februari 2021 Andere verschillen De RGV worden in Nederland dus door de Gezond- heidsraad gemaakt. In Amerika stelt een ad-hoc wetenschappelijke adviescommissie een expert- rapport op dat de basis vormt voor de formele DGA. Dat is geen een-op-eendoorvertaling van de adviezen van de wetenschappelijke commissie. Het expertad- vies luidde bijvoorbeeld dat maximaal 6% van de energie-inname (En%) afkomstig mag zijn van toegevoegde suikers. In de DGA is dat 10 En% geworden. Direct na deze aanbeveling staat in de DGA dat toegevoegde suikers bijdragen aan de houdbaarheid en aan functionele eigenschappen als viscositeit, textuur, volume, kleur en bruiningsver- mogen. Deze suikers dragen bij aan de smakelijkheid van een aantal nutriëntendichte voedingsmiddelen. Verder zijn de RGV door het Voedingscentrum omgezet naar een model voor de consument: de Schijf van Vijf. In de DGA zijn deze twee richtlijnen (RGV en Schijf van Vijf) gecombineerd. Algemene aanbevelingen In de RGV staat een algemene richtlijn: Eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspa- troon. De DGA kennen vier overkoepelende richtlij- nen, expliciet gemaakt met specifieke aanbevelingen. De overkoepelende richtlijnen zijn: • Volg in elke levensfase een gezond voedingspatroon. • Geniet van de keuzes voor nutriëntrijke voedings- middelen en baseer deze keuzes op persoonlijke voorkeuren, culturele tradities en budgettaire overwegingen. • Focus op het voldoen aan de aanbevolen innames binnen de voedselgroepen en blijf binnen de energiegrenzen. • Beperk de consumptie van alcoholische dranken en producten met een hoog gehalte aan toegevoeg- de suikers, verzadigd vet en zout. Een paar overeenkomsten De titel van de DGA is: “Laat elke hap tellen bij voedingsrichtlijnen”. De zin “Bedenk dat elke stap in de goede richting goed is voor je gezondheid” van het Voedingscentrum sluit daar redelijk goed bij aan. Zowel de RGV als de DGA zijn geschreven voor professionals, beide richten zich op risicoreductie van chronische ziekten en willen in de aanbevelingen een verschuiving realiseren van voedingsstoffen naar voedingsmiddelen en voedingspatronen. Zuigelingen De Amerikaanse aanbeveling om zuigelingen tot zes maanden uitsluitend borstvoeding te geven, komt niet als een verrassing. Opvallend is, dat in de DGA wordt aangeraden dat zuigelingen rond zes maanden potentieel allergie-opwekkende voedingsmiddelen moeten gaan eten. Blijkbaar zijn de gunstige effecten op het tegengaan van de ontwikkeling van allergieën op latere leeftijd voldoende bewezen en de eventuele risico’s aanvaardbaar laag. Deze specifieke aanbeve- lingen lichten mogelijk een tipje van de sluier over hetgeen de Gezondheidsraad binnenkort gaat adviseren over voeding tijdens de eerste 1.000 dagen.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=