Suiker in perspectief editie 51 | februari 2021

8| Laat elke hap tellen bij voedingsrichtlijnen Suiker in perspectief, februari 2021 De Amerikaanse voedingsrichtlijnen 2020-2025 zijn onlangs gepubliceerd. Er blijken zowel verschillen als overeenkomsten te zijn met de Nederlandse Richtlijnen Goede Voeding van 2015. Een selectie uit de Amerikaanse adviezen laat dat zien. Laat elke hap tellen bij voedingsrichtlijnen De eerste voedingsrichtlijnen voor Amerikanen verschenen in 1894 van de hand van de beroemde Wilbur O. Atwater. Sinds 1980 actualiseren de ministeries van Volksgezondheid en van Landbouw iedere vijf jaar de Amerikaanse voedingsrichtlijnen (Dietary Guidelines for Americans; DGA). Afgelopen december werden de DGA 2020-2025 gepubliceerd. In Nederland heeft de Gezondheidsraad inmiddels drie keer de Richtlijnen Goede Voeding (RGV) gefor- muleerd: in 1986, 2006 en 2015. Dat is minder regelmatig dan in de USA. De Gezondheidsraad laat zich bij een actualisering vooral leiden door nieuwe onderzoeksresultaten en voortschrijdend inzicht in de wetenschap.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=