Suiker in perspectief editie 50 | november 2020

Nieuwe voedingsrichtlijnen NDF |7 Suiker in perspectief, november 2020 Geen eenduidige richtlijn, wel veel vrijheid Op de website van de NDF is de volgende reactie van Edith Feskens uit 2019 te lezen: “Een eenduidige richtlijn, waarmee alle zorgverle- ners uit de voeten kunnen, is van groot belang.” In het video-gesprek dat op 13 november uitgezon- den werd, geeft ze schoorvoetend aan dat een eendui- dige richtlijn niet gelukt is omdat de wetenschap nog niet zo ver is. Maar ze voegt daar direct aan toe dat deze nieuwe voedingsrichtlijn de zorgverlener ook veel vrijheid geeft om samen met patiënten uit te zoeken wat het best bij hen (en hun cultuur en omgeving) past. Het gaat er immers om dat een leefstijl lang vol te houden is, een leven lang. Het nieuwe advies over boter, kaas (en eieren) Na het verschijnen van de richtlijn in 2015 was er, vooral in de sociale media, veel discussie over boter en zuivel. De richtlijn van 2020 geeft de aanbeveling om (room)boter, harde margarine en harde bak- en braadvetten te vervangen door zachte margarines, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën. Boter is dus geen voorkeursproduct. In de richtlijn van 2015 staat dat zuivelinname een beschermend effect heeft op het ontstaan van diabe- tes type 2 en dat er geen reden is om (volle) zuivel te ontraden. De nieuwe richtlijn geeft dezelfde informa- tie, met de volgende nuancering: ‘Adviseer persoons- gericht welk soort zuivel (mager/halfvol/vol) binnen het voedingspatroon past.’ Op de website van het Diabetes Fonds is de (digitale) brochure voor mensen met diabetes te bestellen. Om het bekende spelletje boter, kaas en eieren compleet te maken, is er ook een nieuw advies over eieren. De nieuwe richtlijn geeft aan dat eieren in een gezond voedingspatroon bij diabetes passen, met een maximum van zeven per week. Breken met tradities Tradities zijn er om in ere te houden, maar in dit geval zijn er mooie plannen om ermee te breken: we hoeven niet weer vijf jaar te wachten op een nieuwe herziening. Feskens verklapte in haar videogesprek namelijk dat een dynamische website, Platform Voeding, in de maak is. Ze gaf ook aan dat het nu nog te vroeg is om er concrete uitspraken over te doen, maar dat er over vijf of tien jaar ook meer mogelijk zal zijn met gepersonaliseerde voeding.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=