Suiker in perspectief editie 50 | november 2020

|21 Suiker in perspectief, november 2020 Voeding in het nieuws VOEDING IN HET NIEUWS Voor je gezondheid is het belangrijk wát je eet, maar ook de regelmaat en het moment van eten. Verschil- lende onderzoeken laten zien dat een onregelmatig eetpatroon kan leiden tot insulineresistentie en overgewicht. Dit heeft te maken met je biologische klok. Wanneer je op ongewone tijden eet, raakt je biologische klok in de war. Als dat gebeurt, kunnen allerlei processen in het lichaam verstoord raken, zoals de werking van de alvleesklier die je bloedglucosespie- gel regelt. Uit een kleine interventiestudie bleek dat vrouwen die regelmatig aten een lagere insulinepiek hadden dan vrouwen die onregelmatig aten. Onregelmatig eten kan ook invloed hebben op je spijsvertering. Als je voedsel consumeert op tijden dat je lichaam het niet verwacht, verloopt de vertering minder efficiënt. Je lichaam gaat dus niet op elk moment van de dag op dezelfde manier om met de calorieën die je via je voeding binnenkrijgt. Wat is dan het gezondste tijdstip om te eten? Dan kan van persoon tot persoon verschillen. Het is belangrijk om op gezette tijden te eten. Maar er is meer onder- zoek nodig om vast te stellen hoeveel eetmomenten en welke tijdstippen ideaal zijn voor het behouden van een gezond gewicht en een lager risico op ziekten. Bron: Voedingscentrum. Chrono-nutrition. https:// www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/chrono-nutriti- on.aspx Op welk tijdstip eet je het gezondst? verlaging was groter bij een voedingspatroon met een zeer lage hoeveelheid koolhydraten ( very low carb , VLC). Voor dit onderzoek werd LC gedefinieerd als een dieet waarbij 26 tot 45% van de energie uit koolhydra- ten wordt gehaald; voor VLC werd dat op minder dan 26% gesteld. Een gebalanceerd voedingspatroon bestaat uit 45 tot 60 energieprocent uit koolhydraten. Het gevonden verschil in het HbA1c-gehalte verdween op lange termijn (meer dan een jaar). LC zorgde daarnaast voor een lagere BMI na 6 maanden in vergelijking met het gebalanceerde voedingspatroon, maar dit verschil verdween ook op langere termijn. De onderzoekers geven aan dat meer onderzoek nodig is, voordat een LC-dieet geprefereerd kan worden boven een gebalanceerd voedingspatroon als aanbeveling bij mensen met diabetes. Bron: Silverii, G. A., et al. (2020). Low-carbohydrate diets and type 2 diabetes treatment: a meta-analysis of randomized controlled trials. Acta Diabetologica , 1-8.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=