Suiker in perspectief editie 50 | november 2020

22| Suiker in perspectief, november 2020 Suiker & wetenschap In een onderzoek van Sara Petty en collega’s is gekeken of de detectiedrempel en voorkeur voor sucrose verandert met de leeftijd. Kenniscentrum suiker & voeding heeft het onderzoeksverslag samengevat en geplaatst in haar digitale informatiemap. Uit het onderzoek bleek dat kinderen en tieners meer suiker nodig hebben dan volwassenen om de zoete smaakt van voedingsmiddelen te proeven. Daarnaast zagen de onderzoekers dat volwassen een lagere sucroseconcen- tratie prefereren dan kinderen en tieners. Eén van de verklaringen die de onderzoekers hiervoor geven is dat het beloningsgevoel dat de hersenen afgeven na het eten van zoetigheid vermindert naarmate je ouder wordt. Hierdoor zal een zoete smaak minder gewaar- deerd worden. De verandering in detectiedrempel voor zoet zou kunnen komen doordat volwassenen meer smaakpapillen op hun tong hebben en de enzymen die verantwoordelijk zijn voor smaakgevoeligheid mogelijk ook veranderen. De volledige beschrijving van het onderzoek is hier te lezen. Detectiedrempel voor sucrose verandert met de leeftijd Rondetafelconferentie over diabetes type 2 Tijdens de rondetafelconferentie van Kenniscentrum suiker & voeding van begin dit jaar gingen acht deskundigen in gesprek over de oorzaken van en oplossingen voor diabetes type 2. Leefstijl werd genoemd als de belangrijkste reden voor het ontstaan van diabetes. We leven in een omgeving waarin er veel prikkels zijn om ongezond en te veel te eten. Verande- ren van deze obesogene omgeving kan een oplossing zijn, maar is lastig. Zo gaf één van de deskundigen aan dat verbieden van fastfoodrestaurants weerstand zal opwekken en kan leiden tot averechts gedrag, omdat fastfood dan een ‘verboden vrucht’ wordt. Tijdens het rondetafelgesprek kwamen ook leefstijlinterventies, insulineregeling en stress en de hoeveelheid koolhydra- ten in de voeding ter sprake. Lees de hele beschrijving van de conferentie hier . SUIKER & WETENSCHAP 1 samenvatting Kenniscentrum suiker& voeding |www.kenniscentrumsuiker.nl |www.suikerwetenschap.nl Steedsmeermensen krijgenop latere leeftijd te makenmetdiabetes type 2.Belangrijkste reden: de leefstijlvandepatiënt.Datviel tebeluisteren opde vijfde rondetafelconferentie van Kenniscentrum suiker&voeding (KSV)waar acht deskundigenmetelkaar ingesprekgingenover oorzaken enoplossingen.VoedingNuheefteen verslagoverdezeconferentiegeschreven. Hieronderdesamenvattingvanditverslag.Het hele verslagvanVoedingNu lees je via deze link . Obesogeneomgeving VolgensRikHeijligenberg, internisten endocrinoloog in hetZiekenhuisGelderseVallei inEde, is de leefstijl debelangrijkste reden voorhet ontstaan van diabetesmellitus type 2.Daarbijwijsthij vooralnaar de omgeving,waarin er veel prikkels zijnom ongezonden te veel te eten.Hij geeft aan allerlei ingrepen te kunnen doenom de complicaties van diabetesmellitusaan te pakken,metmedicijnenof eenmaagverkleining,maardat dat altijd lapmiddelen zijn.Hetaanpassen vande leefstijl is volgens hem een betereoptie,maardatblijkt indepraktijk een vandemoeilijkstewegen te zijn.Een interventieals ‘KeerDiabetes2Om’ zou kunnenwerke n. KinderartsMieke Jongejan vanSintFranciscus Gasthuis inRotterdam vindt ook dat verandering van de obesogene omgevingeendeel vandeoplossing kan zijn. Jongejan is betrokken bijde ketenaanpak van kinderenmet overgewichten obesitas. Inhaar prakt ijk ziet zijde stroom ‘puberobesen’ groeien. ‘Vaak spelen er sociaaleconomischeen/of relationele problemen binnen hetgezin,die bijdragenaande ongezonde leefstijl.’ VolgensGertjanSchaafsma, voedingsadviseuren emeritushoogleraarVoedingenGezondheid van WageningenUniversiteit,moetde gezonde keuze gemakkelijkerworden gemaakt. ‘Positief gedrag moet je belonen,hetmoet aantrekkelijk zijn om te veranderen.Daarbijmoet de focus niet liggen op producten,maarop een gezond voedingspatroon.’ Kleingewichtsverlies Volgens professorHumaneBiologieEllenBlaak is er sterkbewijsdat leefstijlinterventies effectief zijn voor de preventie van (pre)diabetes. ‘Het aantal nieuwe gevallen van diabetes kan daarmeemetmeerdan de helftomlaag,maar wewetennog niet alles’, zegt Blaak, diewijst op de verschillen tussenmensenen de diverse ‘ziektebeelden’ vandiabetes.Blaak leidt uit dewetenschappelijke literatuurafdatgroot gewichtsverliesbij obesitasniet heilig is, zoals vaak wordt gedacht. ‘Leefstijlveranderingen in combinatie met een klein gewichtsverlieshebben in veel gevallen aleengunstig effectop degezondheid.’ Insulineregelingen stress TanjaAdam, universitairhoofddocent op deafdeling Voeding- enBewegingswetenschappen aan MaastrichtUniversity,brengt in dateenal te grote focus opgewichtsverliesook vaak stressoplevert en dat is niet goed voor gewichtsbeheersing en de hormoonhuishouding.Stressheeft een negatieve invloedop de cortisolspiegel van hetbloed,wat insulineresistentie direct of indirect stimuleert of in stand houdt.Haarboodschap: ‘Voorkom stress, en zeker chronische stress.’Bovendienbemoeilijkt te veel cortisol het behoud van een gezond gewicht, doordat de vetverbrandingbelemmerdwordt. Heijligenberggeeft aan datpatiënten die cortisolstimulerendemedicijnen krijgenover het algemeen ‘niet vaneten kunnen afblijven’.Zegaan craven naar vet, zoet en zout. Minderkoolhydraten? Een heet hangijzer kwam ookaan bod tijdensde discussie overdeaanpak vandiabetesmellitus type 2: dehoeveelheid koolhydraten inde voeding.Ellen Blaak verteltdatalshetomdebehandeling van (pre) diabetesgaat, diëtenmetweinig koolhydratenop korte termijnenenigszins gunstigeffect laten zienop de controle vanhet gewicht enhetHbA1c-gehalte (een gemiddeldemaat voor debloedsuikerspiegel in een bepaaldeperiode). Leefstijlverandering is de beste weg tegen diabetes 1 samenvatting Kenniscentrum suiker& voeding |www.kenniscentrumsuiker.nl |www.suikerwetenschap.nl Kinderen en tienershebbeneenhogeredosis suikernodigdan volwassenenomde zoete smaakervan teproeven.Ditverschilverklaart echternietde leeftijdgerelateerde afname in voorkeurvoor zoetesmaken.Datblijktuit onderzoek vanSaraPettyencollega- onderzoekersopbasisvangegevens van 108 kinderen, 172 tieners en205volwassenen.De resultaten vanhunonderzoek zijngepubliceerd in Nutrients 1 . Uit eerdere onderzoekenbleek aldatde voorkeur voor zoet verandert naarmatemenouderwordt.Het doel vanditonderzoekwas om teonderzoeken of deze verandering te verklaren is door een verschil in detectiedrempel tussen kinderen, tieners en volwassenen . Methode Deze studie gebruikte data uiteerdere studies.De studiepopulatiewerd opgesplitst indrie groepenop basis van leeftijd: kinderen (<10 jaar), tieners (10-19 jaar)en volwassenen (>19 jaar). Sucrosedetectiedrempel Deze testbestonduit 16 sucroseoplossingen die stapsgewijs steedseenbeetjemeer sucrose bevatten.De deelnemers kregen tweedrankjes aangeboden; één vande sucroseoplossingen en water.Na het drinkenmoesten zij radenwelke van de tweede sucroseoplossingwas: • Alsde deelnemer hetwateraanweesals sucroseoplossing kreeg de deelnemer in de volgende ronde een sucroseoplossing die meer sucrose bevatte. • Alsde deelnemer de sucroseoplossing aanwees, danwerd er in de volgende ronde eenzelfde concentratieaangeboden. • Wanneer de sucroseoplossing twee rondes succesvolwasaangewezen, kreeg de deelnemer inde volgende ronde een sucroseoplossingmet een lagere concentratie aangeboden. • De testwas voltooidnadat er vieromkeringen hadden plaatsgevonden. De detectiedrempel voor sucrose verandert met de leeftijd Figuur1. Overzicht van geïncludeerde isocalo Figuur1: (a.) Sucrose detectiedrempels: concentratie sucrose (mM)waarop kinderen, tieners en volwasseneneen verschil in smaakmetwaterherkende. (b.) Om de leeftijdsafhankelijke verschillen in detectiedrempel te illustreren, is voorelke leeftijdsgroepweergegeven in hoeveelglazen één suikerklontje opgelost is, om de zoete smaak tedetecteren.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=