Suiker in perspectief editie 50 | november 2020

De weg kwijt Veel mensen weten niet meer hoe ze met het enorme voedselaanbod om moeten gaan. Van Boekel: “Ze zijn de weg kwijt. Dat blijkt wel uit het feit dat overgewicht wereldwijd zo’n groot probleem is geworden. Overgewicht veroorzaakt welvaartsziektes, waaronder natuurlijk diabetes type 2, maar ook hart- en vaatziektes en mogelijk kanker. Dat heeft echter niet veel te maken met het al dan niet bewerken van voedsel, maar vooral met een verkeerd samengesteld voedingsmiddelen- pakket.” |15 Suiker in perspectief, november 2020 "Pizza is niet slecht, elke dag pizza wel” een heel enge opvatting van bewerken. In mijn vocabulaire betekent bewerken dat we iets doen met grondstoffen om voedsel veilig te maken, beter verteerbaar, aantrekkelijk. Als je die definitie neemt, dan blijkt dat 80-90% van wat we eten op een of andere manier bewerkt is. Om dan nog te zeggen dat bewerkt voedsel slecht is, is ietwat merkwaardig.” Voedsel en voeding In het debat over bewerkt voedsel is het volgens Van Boekel ook essentieel onderscheid te maken tussen voedsel en voeding. “De producten die we eten, noemen we voedsel. Voeding is het totaal aan voedsel dat we binnenkrijgen. De vraag of bewerkt voedsel gezond is of niet, vind ik niet erg relevant. Het gaat er namelijk vooral om hoe mensen voedsel gebruiken om tot een complete voeding te komen. Je kunt niet zeggen dat bijvoorbeeld een pizza per se slecht is. Ik denk dat er niks mis is met pizza’s, behalve als je ze elke dag eet. Daarover zou de discussie moeten gaan. We moeten het erover hebben hoe mensen hun voedsel gebruiken en dan moeten we inderdaad constateren dat dat niet altijd goed gaat.” Domme consumenten bestaan niet Dat er iets mis is met de huidige voedingspatronen van veel mensen, vindt dus ook Van Boekel. “Mensen kunnen blijkbaar niet meer goed onderscheiden wat nu een goede voeding is. Dat maakt ze niet tot ‘domme consumenten’, het is eerder zo dat onze gehele samenleving niet goed is ingericht als het gaat om onze voedselvoorziening. Het maken van de gezonde keuze wordt bemoeilijkt door reclames en het overweldigende aanbod aan - ja, ook bewerkt - voedsel.” Crisis Gezien de maatschappelijke discussie, was het volgens Van Boekel frappant om te zien dat mensen aan het begin van de coronacrisis vooral bewerkt voedsel gingen hamsteren, zoals pasta en blikgroente. Maar door dezelfde crisis zijn veel mensen ook beter gaan nadenken over de oorsprong en kwaliteit van hun voedsel en voeding. De vraag naar lokaal gepro- duceerd en minder bewerkt voedsel is daardoor groter geworden. “Dat is natuurlijk heel goed, maar moet wel altijd in perspectief worden bezien. Als bijvoorbeeld de wereldbevolking blijft groeien zoals die nu doet, ontstaat er waarschijnlijk een voedselcri- sis, ook in westerse landen. Bewerken van voedsel zal in dat geval alleen nog maar belangrijker worden, om te kunnen blijven voorzien in een complete en gezonde voeding.”

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=