Suiker in perspectief editie 50 | november 2020

14| Suiker in perspectief, november 2020 “Pizza is niet slecht, elke dag pizza wel” PROF.DR.IR. TINY VAN BOEKEL, EMERITUS HOOGLERAAR LEVENSMIDDELENTECHNOLOGIE Definitie Van Boekel: “Om te beginnen moet je natuurlijk vaststellen wat je onder bewerkt voedsel verstaat. Als ik zeg dat brood een bewerkt levensmiddel is, dan vinden mensen dat raar. Brood wordt namelijk als iets natuurlijks gezien. Toch is veel van ons basis- voedsel bewerkt, denk maar aan melk, pasta, marga- rine, kaas. Ik vermoed dat de term vaak vernauwd wordt tot iets dat industrieel gemaakt is, waarbij allerlei handelingen zijn uitgevoerd, zodat het niet meer als oorspronkelijk voedsel herkenbaar is. Dat is Foto: Mirian Hendriks Wat is bewerkt voedsel? En wat is het verschil tussen voeding en voedsel? Het antwoord op deze twee vragen kan volgens hoogleraar Tiny van Boekel heel verhelderend werken in de discussie over de vermeende kwalijke eigenschappen van bewerkt voedsel. “Pizza is niet slecht, elke dag pizza wel”

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=