Suiker in perspectief editie 49 | september 2020

|9 Suiker in perspectief, september 2020 Nachtwerk en voeding Alles in het menselijk lichaam werkt volgens bepaalde ritmes. De suprachiasmaticus nucleus (SCN), een klein gebiedje in de hypothalamus in de hersenen, regelt het circadiaans ritme, het biologische dag-nachtritme dat ongeveer 24 uur duurt. Daarnaast regelt de SCN ook andere ‘kleine klokjes’ zoals het glucosemetabolisme. Time to Taste “Uit een simulatiestudie is bekend dat de alertheid afneemt door ’s nachts een grotere maaltijd te eten en dat niet eten tijdens de nacht, of één of meerdere kleine maaltijden, de alertheid juist zou kunnen vergroten. Voor de studie Time to Taste gaan we onderzoek doen onder zestig vrouwelijke verpleegkundigen in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Het onderzoek is door corona helaas uitgesteld, maar ik hoop dat we zo snel mogelijk kunnen starten! Met Time to Taste gaan we onderzoeken of het consumeren van één of drie kleine maaltijden tijdens de nachtdienst, in vergelijking met geen maaltijd, voor een betere alertheid zorgt. Daarnaast evalueren we of maaltijd(en) met koolhydraten met een laag glycemische lading, in vergelijking met maaltijd(en) met een hoog glycemische lading, voor een betere alert- heid, minder maag- en darmklachten en betere glucoselevels zorgen. Tijdens de studie meet en registreert een draagbare bloedglucosemeter conti- nue de bloedglucose van de verpleegkundigen. Daarmee onderzoeken we de invloed van bloedgluco- se op de mentale en fysieke prestaties en het welzijn van medewerkers tijdens en na de nachtdienst. Met de kennis die ik nu heb, zou ik adviseren ‘s nachts geen grote maaltijd te gebruiken. Ik hoop dat ik binnenkort op basis van de uitkomsten van Time to Taste meer praktische voedingsadviezen kan geven.” zien wat haar of zijn specifieke manier was om ermee om te gaan; de ander vond nachtdiensten afschuwe- lijk en was gemotiveerd om mee te werken, zodat er mogelijk een oplossing voor de problemen kon worden gevonden. De verpleegkundigen vulden 24-uurs navraaglijsten over hun voeding in, die we daarna analyseer- den op nutriëntensamenstelling en maaltijdfrequentie. Zo werd duide- lijk wat de deelnemende ver- pleegkundigen aten tijdens hun nachtdienst, maar ook ervoor en erna. De deelnemers deden tijdens hun dienst ook online alertheidtests om te meten hoe oplettend ze waren op een bepaald tijdstip. Uit eerdere studies is gebleken dat suiker de alertheid binnen een half uur verhoogt. Dit zou een reden kunnen zijn dat sommige nachtwerkers vaker iets met suiker eten als ze ’s nachts werken. Het probleem is echter dat ze later (binnen 1,5-3 uur) juist een terugval krijgen, die als het ware bovenop de eerste dip komt. Dit lijkt onze studie ook te bevestigen. De overall conclusie van ons onderzoek is dat de maaltijdfrequentie van invloed zou kunnen zijn op de alertheid tijdens de nachtdienst. Deze uitkomst is de aanlei- ding geweest voor de interventiestudie Time to Taste."

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=