Suiker in perspectief editie 49 | september 2020

10| Suiker in perspectief, september 2020 IR. FLOOR SCHEFFERS, PROMOVENDUS EN DOCENT EN VOEDING EN DIËTETIEK AAN DE HAAGSE HOGESCHOOL. “Vruchtensap is geen fruit maar ook geen frisdrank” “In Nederland dus niet meer, want in vruchtensap zit van nature behoorlijk wat suiker en de consumptie daarvan wil de Gezondheidsraad omlaag”, zegt ir. Floor Scheffers. Ze is docent en promovendus en doet onderzoek naar vruchtensap en de relatie ervan met chronische ziekten. “In diverse landen wordt vruch- tensap echter nog wel gezien als geschikt alternatief voor fruit. Daar zijn de wetenschappelijke gegevens over sap blijkbaar met een andere blik geïnterpre- teerd dan hier en is misschien ook gekeken naar de haalbaarheid van de voedingsadviezen. In veel landen, ook in Nederland, wordt immers de aanbevo- len hoeveelheid fruit niet gehaald en kan vruchtensap een aardig alternatief zijn voor helemaal geen fruit.” De richtlijn van de Gezondheidsraad voor vruchtensap werd in 2015 drastisch veranderd: vruchtensap werd niet langer geschaard onder het fruit. Voor die tijd kon een portie fruit vervangen worden door een glaasje sap. In de nieuwe Richtlijnen goede voeding behoort vruchtensap tot de suikerhoudende dranken die vermeden moeten worden. Daar moesten consumenten wel aan wennen en nog steeds weten veel Nederlanders niet hoe het nu precies zit met dat sap. Is het nu gezond of niet? “Vruchtensap is geen fruit maar ook geen frisdrank”

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=