Suiker in perspectief editie 46 | oktober 2019

Inhoudsopgave |3 Suiker in perspectief, oktober 2019 COLOFON Suiker in perspectief is een uitgave van Kenniscentrum suiker & voeding. Onze publicaties zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en staan onder toezicht van een onafhankelijke redactieraad van deskundigen. Wat is het verschil tussen de Tour de France en een balletvoorstelling? Karin Lambrechtse, voorheen balletdanseres en nu diëtiste, begeleidde in 2019 als diëtist en kok de wielerploeg Jumbo-Visma tijdens de Tour de France en de Vuelta. “Dansers en renners zijn heel vergelijkbaar…” Intermittent Fasting, een hype of evidence based? Dr. Kirsten Berk, diëtist en postdoc onderzoeker Interne Geneeskunde aan het Erasmus MC Rotterdam, verdiepte zich in Intermittent Fasting, een hippe en overzichtelijke manier om snel af vallen? Een varken in de slagroomtaart? Diëtiste Gülşah Kayar begeleidt vooral cliënten van Turkse afkomst. De Schijf van Vijf zit wel in haar achterhoofd, maar komt zelden op tafel. Toch sluit het traditionele Turkse voedingspatroon er in veel opzichten prima bij aan. Er worden bijvoorbeeld veel peulvruchten gegeten en sommige voedingsmiddelen die in Nederland nu hip zijn, zijn in Turkije al eeuwenlang gewoon. VOEDING IN HET NIEUWS - Eiwitdrankje wel nodig na krachtinspanning? - Ouderen vallen minder gemakkelijk af - Omega-3 supplementen helpen bij depressie - Wil je een colaatje of een biertje? 16 22 18 Wetenschappelijke validatie is niet meer vanzelfsprekend Volgens Bianca Rootsaert, de nieuwe directeur van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten, blijven diëtisten broodnodig om op een prettige manier de goede dingen te blijven zeggen over voeding. Zeker omdat het een enorm ingewikkeld onderwerp is en we in een wereld leven waarin rare dingen worden geroepen over ons eten. 20 14 COLUMN: WIM VERBEKE De rode kater als heuristiek Hoogleraar Agro-voedingsmarketing en Consumentengedrag aan de Universiteit Gent. 21

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=