Suiker in perspectief editie 46 | oktober 2019

Nieuwe animatie video! We hebben een leuke animatie video gemaakt die je op een snelle manier informatie geeft over de suikerconsumptie in Nederland. Klik hier om h em te zien. VOEDING IN HET NIEUWS Voeding in het nieuws |23 Suiker in perspectief, oktober 2019 Volwassenen die geen suikerhoudende dranken consumeren, halen meer energie uit alcoholische dranken. Dat blijkt uit onderzoek van Tommy Wong en collega-onderzoekers op basis van gegevens uit de Australian Health Survey 2011-2012. Zij bekeken de inname van suikerhoudende dranken en alcoholische dranken van 2821 volwassen mensen, waarbij mensen die beide dranken niet dronken uitgesloten werden van het onderzoek. Een verklaring voor de gevonden resultaten kan volgens de onderzoekers zijn, dat de verhoging van de insulinespiegel na inname van suikerhoudende dranken, leidt tot een hoger serotoninepeil (het ‘gelukshormoon’), waardoor de behoefte aan alcohol wordt onderdrukt. Een andere mogelijke verklaring is volgens de onderzoekers dat suikerhoudende dranken door hun zoete smaak een grotere beloningsreactie geven dan alcohol. Bron: Wong, T. H. T., et al. (2019). Is there a soft drink vs. alcohol seesaw? A cross-sectional analysis of dietary data in the Australian Health Survey 2011–12. European journal of nutrition, 1-11. Wil je een colaatje of een biertje? Omega-3 supplementen helpen bij depressie Onderzoekers van de Western Sydney University keken naar 33 verschillende onderzoeken waarin de rol van voedingssupplementen was onderzocht bij de behande- ling van psychische aandoeningen, zoals depressie en schizofrenie. De sterkste relatie die werd gevonden, was tussen de inname van meervoudig onverzadigde vetzuren (omega 3-vetzuren) en de behandeling van depressie: omega 3-supplementen bleken de sympto- men van mensen met depressie te verminderden. Een ander resultaat uit deze analyse is, dat genoemde meervoudig onverzadigde vetzuren wellicht kunnen helpen bij kinderen met ADHD. Er moeten wel kant- tekeningen worden gezet bij deze meta-analyse. Zo zijn de gevonden effecten klein en is het lastig om te corrigeren voor publication bias (dat wil zeggen dat onderzoeken met een positieve uitkomst vaker gepubli- ceerd worden dan onderzoeken die geen effect vinden). Hoewel de analyse positieve effecten laat zien tussen voedingssupplementen en psychische aandoe- ningen, moeten, volgens de onderzoekers, supplemen- ten niet gezien worden als vervangers voor verbetering van het voedingspatroon. Bron: Firth, J., et al. (2019). The efficacy and safety of nutrient supplements in the treatment of mental dis- orders: a meta-review of meta-analyses of randomized controlled trials. World Psychiatry, 18, 3, 308-324.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=