Suiker in perspectief editie 45 | juni 2019

VOEDING IN HET NIEUWS Voeding in het nieuws |17 Suiker in perspectief, juni 2019 Hoewel hierdoor de uitkomsten mogelijk minder nauwkeurig zijn, zijn de resultaten opmerkelijk. De drie voedingsfactoren die het grootste effect op de gezondheid hebben, zijn namelijk zout, volkoren- producten en fruit. Een hoge consumptie van rood of bewerkt vlees, transvet en suikerhoudende dranken hebben het kleinste effect (<2% voor elke factor). Een te lage consumptie van volkoren granen heeft jaarlijks 3 miljoen doden en 82 miljoen DALY’s tot gevolg, een te hoge inname van zout respectievelijk 3 miljoen doden en 70 miljoen DALY’s en het eten van te weinig fruit 2 miljoen doden en 65 miljoen DALY’s. De focus van beleidsmakers zou volgens de onderzoekers dan ook meer moeten liggen op de promotie van inname van voldoende fruit en volkoren granen en verlaging van de zoutinname. En, anders dan in de afgelopen decennia, niet alleen op suiker-, zout- en vetreductie. Bron: Global Burden of Disease; Diet Collaborators. (2019) . Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990–2017: A systematic analysis for the Global Burden of Disease Study. Lancet 393 (10184): 1958–1972. Wereldwijd kunnen er 11 miljoen doden per jaar worden toegeschreven aan een gebrekkige voeding. Daarnaast bedraagt het aantal jaren dat mensen door een niet-optimale voeding met ziekte moeten leven of vroegtijdig sterven 225 miljoen, wat wordt uitgedrukt in zogeheten DALY’s ( disability-adjusted life-years ). Dit blijkt uit een groot internationaal onderzoek in 195 landen, onder leiding van de universiteit van Washington, naar het verband tussen een niet- optimale voeding en het risico op ziekte en sterfte door niet-overdraagbare aandoeningen. Een niet-optimaal voedingspatroon veroorzaakt volgens de onderzoekers meer doden dan welke andere bedreiging dan ook. Het heeft directe gevolgen voor alle mensen, ongeacht leeftijd, sekse of sociaaldemografische factoren. Volgens de studie kan één op de vijf sterfgevallen voorkomen worden door verbetering van het voedingspatroon. Voor dit onderzoek is gebruikgemaakt van verschillende bronnen om de consumptiegegevens te bepalen. Ongezonde voeding belangrijkste risicofactor voor sterfte

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=