Suiker in perspectief editie 45 | juni 2019

Is bewerkt voedsel of juist de eetsnelheid daarvan de oorzaak van overconsumptie? De laatste jaren brengen verschillende onderzoekers bewerkte voedingsmiddelen in verband met over- gewicht, zonder dat duidelijk is hoe deze samenhang ontstaat. Amerikaanse onderzoekers vroegen zich af hoe dat nu precies zit en onderzochten het effect van de consumptie van sterk bewerkt en onbewerkt voedsel op de energie-inname gedurende twee weken. De aangeboden hoeveelheden kcal, suiker, koolhydraten, zout en vet waren gelijk, en de maaltijden waren ook even lekker. De resultaten werden in mei 2019 gepubliceerd i n Cell Metabolism. D e consumptie van sterk bewerkte voedingsmiddelen resulteerde inderdaad in een hogere energie-inname van zo’n 500 kcal/dag en in gewichtstoename (circa 1 kg). De oorzaak volgens de onderzoekers: de bewerking zelf, maar tegelijkertijd hintten ze op onderliggende factoren zoals eetsnelheid, eiwitgehalte en effecten op verzadigingshormonen. Volgens prof.dr.ir. Kees de Graaf, hoogleraar Sensoriek en Eetgedrag aan de afdeling Humane Voeding en Gezondheid, is er inderdaad meer aan de hand. De energiedichtheid van de aangeboden sterk bewerkte VOEDING IN HET NIEUWS 16| Voeding in het nieuws Suiker in perspectief, juni 2019 voeding in vaste vorm was bijna twee keer zo hoog als die van de niet-bewerkte voeding. De Graaf: “Een deel van het zwaar bewerkte voedsel bevatte veel energie met een zachte textuur. Hiervan is bekend dat mensen daar makkelijker meer van eten dan van voedsel met een hardere textuur. De textuur is medebepalend voor de eetsnelheid en door sneller te eten krijgt iemand meer energie binnen. Dit kwam ook uit het Amerikaanse onderzoek: de gemiddelde eetsnelheid in kcal/min was ruim twee maal zo hoog bij bewerkt voedsel dan bij onbewerkt voedsel. De Graaf: “Bewerkt voedsel is niet per definitie ongezond. Veel sterk bewerkt voedsel is weliswaar energiedicht en zacht, maar er is ook sterk bewerkt voedsel waarbij dat wel meevalt. Volkoren- brood uit de fabriek is bijvoorbeeld gezonder dan wit brood dat zelf gebakken is.” De uitdaging is om voedsel zodanig te bewerken dat je er niet snel te veel van eet. Bron: Hall, K.D., et al . (2019). Ultra-processed diets cause excess calorie intake and weight gain: An inpatient randomized controlled trial of ad libitum food intake. Cell Metabolism 30: 1-11.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=