Suiker in perspectief editie 41 | maart 2018

Smaak: meer dan prikkeling van smaakpapillen |5 Suiker in perspectief, maart 2018 Smaak als poortwachter Smaak heeft een evolutionaire poortwachtersrol ver- vuld: voor het lichaam goede voedingsmiddelen ge- bruiken en schadelijke vermijden. Daarover zegt dr. Garmt Dijksterhuis (senior onderzoeker en experti- seleider bij Wageningen Food & Biobased Research, Wageningen University & Research): ‘Ons lichaam Proeven is voor een deel aangeboren, genen vormen het uitgangspunt. Maar daarmee is slechts een deel van het verhaal over smaakbeleving verteld. Tal van factoren, waaronder sociale processen en verwachtingen, spelen een rol bij de smaakwaarneming, waar ook nog eens alle zintuigen bij betrokken kunnen zijn. Mensen leren in de loop van hun leven om te gaan met deze complexiteit van biologische en psychologische processen. Smaak: meer dan prikkeling van smaakpapillen DR. GARMT DIJKSTERHUIS

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=