Suiker in perspectief editie 41 | maart 2018

Voeding in het nieuws |17 Suiker in perspectief, maart 2018 Dit blijkt uit recent gepubliceerd onderzoek in Fron- tiers in Pharmacology. 'Er is veel bekend over cafeïne, maar weinig over het effect van een normale hoeveel- heid op het menselijk brein', aldus een van de onder- zoekers Amber Kerkhofs. De cafeïne in een kopje koffie heeft een positief effect op de communicatie tussen hersencellen als die cellen vermoeid zijn. Kerkhofs: 'Deze bevinding bevestigt een intuïtief gevoel over de rol van cafeïne: vergelijkbaar met hoe koffie drinken ons helpt bij het bestrijden van vermoeidheid, helpt cafeïne vermoeide cellen beter met elkaar te communi- ceren.' Hoewel bij dieren cafeïne zorgt dat hersencel- len die signalen versturen actief worden, blijkt het effect van cafeïne in mensen vooral op te treden in de ontvangende hersencellen en alleen in het geval dat deze cellen al vermoeid waren. Dit benadrukt het belang van het gebruik van humaan weefsel voor onderzoek naar het effect van stoffen: het menselijk brein is niet simpelweg een uitvergrote versie van muizenhersenen. Bron: VUmc 11 januari 2018 1 kopje koffie heeft al een positief effect op het brein Appel is populairste stuk fruit De appel is nog altijd het meest gegeten stuk fruit onder Nederlandse kinderen en volwassenen. Dit blijkt ui t analyses va n de Voedselconsumptiepeiling (VCP) 2012-2014 (1-79 jaar, n=2.237) van het RIVM. Naast appels, zijn bananen, mandarijnen en sinaasappels populaire vruchten. Gemiddeld wordt er 112 gram fruit (alle soorten bij elkaar) per dag gegeten over 4 dagen van de week. Uit eerde r onderzoek v an het RIVM naar fruitconsumptie onder de Nederlandse bevolking blijkt dat de appel al op nummer 1 staat sinds de eerste VCP werd uitgevoerd in 1987-1988. Bron: RIVM februari 2018

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=