Suiker in perspectief editie 49 | september 2020

PROF.DR.IR. PIETER VAN ’T VEER, HOOGLERAAR NUTRITION, PUBLIC HEALTH AND SUSTAINABILITY BIJ DE AFDELING HUMANE VOEDING EN GEZONDHEID, WAGENINGEN UNIVERSITEIT. Goede voeding in combinatie met duurzaam- heid is een complex verhaal. Toch adviseert de Gezondheidsraad om geen stip op de horizon te zetten, maar nu al stapsgewijs invulling te geven aan deze waardevolle combinatie. Consumentengedrag is daarbij een essentiële schakel om het voedselproduc- tiesysteem te verduurzamen. Volgens de laatste schattingen van de Verenigde Naties zijn er in 2050 tussen de 9,5 en 10 miljard mensen op aarde. De milieueffecten van de landbouw en de gezondheidseffecten van voeding nemen dan, bij ongewijzigd beleid, dermate grote vormen aan dat men zich serieus zorgen moet maken over de toe- komst van de aarde en mensheid. De verantwoorde- lijke Nederlandse ministeries is dat niet ontgaan en hebben de Gezondheidsraad om een advies gevraagd. Een signalerend briefadvies was één van de resulta- ten van de werkconferentie die daarom eind 2019 gehouden werd door de Gezondheidsraad over een goede en duurzame voeding. Prof.dr.ir. Pieter van ’t Veer was één van de deelnemers. Verstandshuwelijk tussen goede voeding en duurzaamheid Signalerend briefadvies Van ’t Veer: “Het is goed dat de Gezondheidsraad naar gezondheid kijkt vanuit een breder perspectief en ook onderzoekt of het voedselproductiesysteem op de lange termijn houdbaar is.” In het signalerend briefadvies Voeding, gezondheid en duurzaamheid; een blik vooruit wordt een stapsgewijze aanpak aangeraden, maar er wordt geen eindbeeld in ge- schetst waar het naar toe moet gaan. Volgens van ’t Veer is dat te begrijpen vanuit de praktijk, maar bij het invullen van de stapjes moet het achterliggende doel wel bekend zijn: “Voor de toekomst zijn funda- mentele keuzes nodig over hoe we het voedselsys- teem willen inrichten.” Subsidies Van ’t Veer: “Consumenten stimuleren om gezondere en duurzamere keuzes te maken, kan bijvoorbeeld door het belasten van niet-duurzame producten in combinatie met het subsidiëren van voedingskundig gezonde producten. De sociaaleconomische verschil- len in gezondheid zouden daardoor mogelijk afne- 14| Suiker in perspectief, september 2020 Verstandshuwelijk tussen goede voeding en duurzaamheid

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=