Suiker in perspectief editie 49 | september 2020

Daar zijn tien professionals, afkomstig uit de wetenschap en praktijk, het over eens. Als voorbereiding op het VoedingNL-congres Koolhydraten en Insulinegevoeligheid van 10 maart 2020, werd een expertsessie georgani- seerd waarin gediscussieerd werd over ver- schillende deelvragen omtrent koolhydraten en insulinegevoeligheid. Een aantal onderwer- pen dat besproken werd, staat hieronder beschreven. Het complete visiedocument Koolhydraten en insulinegevoeligheid: visies van professionals in Nederland is te lezen in het Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek , te vinden op ntvd.media. Er wordt vaak gezegd dat koolhydraatinname bij insulineresistentie leidt tot een verhoogde vetopslag, verminderd energiegebruik en meer honger (wat gewichtsverlies bemoeilijkt). Deze theorie is volgens het expertpanel plausibel, maar te simplistisch. Er is namelijk geen causaal verband tussen de inname van koolhydraten en insulineresistentie. De experts zijn het erover eens dat niet zozeer het soort macronutri- ënt een rol speelt, maar vooral de mate van energie- inname en de effecten daarvan op de energiebalans. Deskundige begeleiding Om langetermijndoelen met betrekking tot gewichts- afname en insulinegevoeligheid te bereiken, is een voedingspatroon nodig dat kwalitatief volwaardig en lang vol te houden is en waarmee een gezond gewicht wordt bereikt en behouden. Volgens het panel is het “De kwaliteit van koolhydraten is belangrijker dan de kwantiteit” belangrijk dat mensen zelf kunnen kiezen wat het beste bij hen past. Het optimale voedingspatroon en de beste samenstelling van de voeding verschillen per persoon. Wanneer voor een koolhydraatbeperkte voeding wordt gekozen, is deskundige begeleiding van belang om de volwaardigheid van de voeding te bewaken. Voldoende vezels, een adequate voorzie- ning van micronutriënten en een gezonde keuze uit de vetten en eiwitten zijn hierbij aandachtspunten. Verschillende visies Wat de optimale hoeveelheid koolhydraten is in de voeding, is tussen de experts punt van discussie. Sommige van hen zien in de praktijk goede resultaten van een koolhydraatbeperking, vooral bij mensen met insulineresistentie die al van alles hebben geprobeerd om gewicht te verliezen, maar tot dan toe zonder succes. Anderen zien liever een beperking van zowel vet als koolhydraten (met name gericht op beperking van verzadigde vetzuren en behoud van vezelrijke, koolhydraatrijke producten), of zijn van mening dat een mediterraan voedingspatroon de meeste gezondheidsvoordelen zou opleveren (niet vetbeperkt, maar met een gezonde vetzuursamenstel- ling en voldoende voedingsvezel). Het thema Diabetes staat centraal in de volgende editie van de SIP. Hierin lees je meer over het onderwerp insulineresistentie. |13 Suiker in perspectief, september 2020 “ De kwaliteit van koolhydraten is belangrijker dan de kwantiteit” “Alleen een voedingspatroon dat past bij de voorkeuren van de persoon is lang vol te houden”

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=