Suiker in perspectief editie 47 | februari 2020

NEVO: een taditie van bijna 100 jaar |9 Suiker in perspectief, februari 2020 Historie Nederlands Voedingsstoffenbestand De eerste voedingsmiddelentabel in Nederland verscheen in 1922. In de klinische praktijk, met name voor de behandeling van diabetes, ontstond toen behoefte aan gegevens over de samenstelling van voedingsmiddelen. Het begon destijds, bijna 100 jaar geleden, met eiwit, vet en kool- hydraten en in 1941 volgde de 1 e Nederlandse Voedingsmiddelentabel waarin ook informatie over micronutriënten was opgenomen. Westenbrink: “De laatste 30 jaar heeft 10 NEVO tabellen opgeleverd en ik vind het belangrijk en heel positief dat Nederland ononder- broken invulling geeft aan de behoefte aan actuele gegevens over de samenstelling van voedingsmiddelen.” Productkeuze Er staan veel meer voedingsmiddelen in de schappen dan in de NEVO-tabel. Westenbrink: “NEVO is een weerspiegeling van wat er in Nederland wordt gegeten en belangrijke veranderingen daarin komen in de NEVO terecht. Zo is er nu meer differentiatie in suikerhoudende producten en zijn de 23 product- groepen uitgebreid naar 27. Dranken zijn bijvoor- beeld gesplitst in alcoholische en niet-alcoholische.” Vervolg Westenbrink: “Het RIVM is momenteel bezig om de gegevens van de laatste VCP (2012-2016) te koppelen aan die van de NEVO-tabel van 2019. Dat levert een schatting op van het effect van de gewijzigde samen- stelling op de inneming van energie en voedingsstof- fen. De voedselkeuzes blijven in die berekening immers hetzelfde. Wanneer deze resultaten beschik- baar komen is nog onbekend.” 1941 1990 2020

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=