Suiker in perspectief editie 47 | februari 2020

10| Volksgzondheidseffecten: de ene voedingsfactor is de andere niet Suiker in perspectief, februari 2020 Volksgezondheidseffecten: de ene voedingsfactor is d Twee recente overzichtsartikelen laten zien dat er grote verschillen zijn bij de mogelijke effecten van voedingsfactoren op de ziektelast (1,2). Van de 15 onderzochte factoren zijn wereldwijd de meeste sterfgevallen (zo’n 3.000.000) toegeschreven aan een te hoge zoutinname, wat veel meer is dan het risico op sterfte dat wordt toegeschreven aan de vijf voedingsfactoren met het geringste risico tezamen (minder dan 250.000). Rood vlees en suikerhou- dende dranken behoren tot de groep waaraan maar weinig sterfte is toegeschreven. Meer dan de helft van de aan voeding gerelateerde sterfte wordt gelinkt aan drie factoren: 1) te weinig volkoren graanproducten, 2) te weinig fruit, en 3) te veel zout. Voor ziekte (Disability-Adjusted Life-Years: DALYs) zijn vergelijkbare resultaten gevonden (1). Hart- en vaatziekten Wereldwijd zijn hart- en vaatziekten de belangrijk- ste doodsoorzaak, met voeding als een belangrijke risicofactor. Meier et al. (2) onderzochten, specifiek voor Europa, de bijdrage van 12 voedingsfactoren aan de sterfte door hart- en vaatziekten gedurende 1990-2016. In West-Europa, waaronder Neder- land, werden de meeste sterfgevallen toegeschre- ven aan een te lage consumptie van volkoren graanproducten, noten en zaden en groente. Onder aan de lijst: de consumptie van suiker- houdende dranken. Zwakke punten Natuurlijk bevatten de onderzoeken wat zwakke punten, waaronder de schatting van de voedsel- De mogelijke effecten van diverse voedingsfactoren op de volksgezondheid verschillen a van volkoren graanproducten en fruit en een hoge zoutinname (natrium) behoren tot v risico op ziekte en sterfte, wereldwijd. Consumptie van suikerhoudende dranken geeft e

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=