Suiker in perspectief editie 47 | februari 2020

8| NEVO: een taditie van bijna 100 jaar Suiker in perspectief, februari 2020 NEVO: een traditie van bijna 100 jaar SUSANNE WESTENBRINK, WETENSCHAPPELIJK MEDEWERKER BIJ DE AFDELING VOEDING EN GEZONDHEID VAN HET RIVM Eind vorig jaar verscheen de kersverse NEVO-tabel. Opnieuw een stap in een lange, bijna 100-jarige, traditie. Actuele gegevens over de samenstelling van voedingsmiddelen zijn nodig voor goede adviezen en onderzoeken. Wijzigingen in de samenstelling kunnen veel redenen hebben, vaak is dat verandering in de receptuur van merkproducten. In november 2019 is de nieuwste versie van het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) uitgekomen. Op de website NEVO-online staan van 2152 voedingsmiddelen de gegevens over 133 voe- dingsstoffen. Dat is prachtig nieuws voor de gebrui- kers van deze gegevens, waaronder onderzoekers, voorlichters en diëtisten. “Getalsmatig vormen diëtisten de grootste groep gebruikers. Zij benutten de gegevens voor hun voedingsanamnese en -advies”, aldus Susanne Westenbrink, wetenschappelijk medewerker bij de afdeling Voeding en Gezondheid van het RIVM. Wijzigingen Er zijn diverse wijzigingen doorgevoerd in de NE- VO-tabel van 2019 in vergelijking met die van 2016. Westenbrink: “Een belangrijke verandering is dat de afzonderlijke vetzuren niet meer in een percentage van de totale hoeveelheid vetzuren worden weer- gegeven, maar in gram per 100 gram voedings- middel. Dit gaat foutief gebruik van de gegevens tegen.” Nieuwe analysecijfers zijn toegevoegd en veel voedingsmiddelen zijn geactualiseerd. Aan de gewijzigde getallen over de samenstelling liggen verschillende oorzaken, waaronder meetmethode, ten grondslag. Westenbrink: “De meeste verande- ringen ontstaan doordat de industrie de samenstel- ling wijzigt.” Herformuleringen In het Akkoord Verbetering Productsamenstelling maakt de voedingsindustrie sinds 2014 afspraken om de hoeveelheid zout, suiker en (verzadigd) vet in voedingsmiddelen te verminderen. Westen- brink: “Dat heeft in de laatste twee NEVO-tabellen tot een aantal wijzigingen in het zoutgehalte van bijvoorbeeld brood geleid. In december jl. is een RIVM-rapport verschenen over de te verwachten effecten van de afspraken.” Volgens dit rapport gaan volwassen Nederlanders door de afspraken gemid- deld per dag 0,5 gram minder zout en 4 gram minder suiker innemen dan voor het akkoord. Dit kan door bestaande producten te herformuleren of door nieuwe voedingsmiddelen te introduceren. 1922

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=