Suiker in perspectief editie 47 | februari 2020

VOEDING IN HET NIEUWS Voeding in het nieuws |17 Suiker in perspectief, februari 2020 Kookprogramma's kunnen de voedselkeuzes van kinderen beïnvloeden. Dat blijkt uit onderzoek van Tilburg University. Frans Folkvord en collega-onderzoe- kers gingen bij 125 kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar na of blootstelling aan kookprogramma’s de gezondere voedselkeuze zou kunnen stimuleren. Kinderen werden verdeeld in één van de drie groepen, waarbij er gekeken werd naar: 1) een kookprogramma over gezonde producten, 2) een kookprogramma over ongezonde producten en 3) een programma dat niets met voeding te maken had (de controle groep). Na het kijken van het tv-programma kregen de kinderen een snack. Ze moesten kiezen tussen een appel, stukjes komkommer, een handje chips of gezouten pretzels. En wat bleek? Van de kinderen uit de eerste groep koos ruim 40% de gezonde keuze (de appel of de komkommer), tegenover 20% van de kinderen uit de tweede groep. Een significant verschil. Van de contro- legroep koos bijna 23% van de kinderen de appel of de stukjes komkommer. Bron: Folkvord, F., Anschütz D., & Geurts M. (2019). Watching TV Cooking Programs: Effects on Actual Food Intake Among Children. Journal of Nutrition Education and Behavior, 52 (1), 1-102. Kookprogramma’s kijken is goed voor kinderen minder afleiding door sociale media is en er minder gelezen en gewerkt wordt. Tijdens het ontbijt daaren- tegen is men meer aan het multitasken . Ook leeftijd en gezinssamenstelling hebben invloed op hoe bewust je eet. Vijfenvijftigplussers eten vaker volgens het advies van het Voedingscentrum (in dit geval: eten zonder afleiding, de tijd ervoor nemen en zelf koken). In eenpersoonshuishoudens wordt vaker voor de tv gegeten en minder vaak zelf gekookt dan in huishoudens met meerdere personen. Uit het onderzoek blijkt dus dat Nederlanders behoorlijk bewust eten, maar dat er ruimte is voor verbetering, vooral bij het ontbijt en onder jongeren en alleenstaanden. Bron: MWM2 in opdracht van het Voedingscentrum. QuickScan: Hoe bewust eet Nederland? Eten met aandacht voor de maaltijd. 2019.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=