Suiker in perspectief editie 47 | februari 2020

Ruim driekwart van de Nederlanders eet in het alge- meen de avondmaaltijd aan tafel. Ontbijt en lunch wordt door iets meer dan de helft van de mensen aan tafel genuttigd. Eten op de bank staat op de tweede plaats. Dit blijkt uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het Voedingscentrum, waarbij gekeken is naar hoe bewust Nederlanders eten. In het onderzoek is ge- vraagd naar waar en met wie wordt gegeten, welke afleiding er is en hoe lang de tijd genomen wordt voor de maaltijd. Deze aspecten hebben namelijk invloed op hoeveel je eet. Als je bewust eet, zonder afleiding, kan ongemerkt te veel eten worden voorkomen. Voor het eten van de avondmaaltijd blijkt de meeste tijd te worden genomen. Gemiddeld spendeert men 29 minuten aan het avondeten, 21 minuten aan de lunch, 15 minuten aan het ontbijt en 9 minuten aan tussen- doortjes. De avondmaaltijd wordt ook meer gezien als een gezelschapsmoment, waardoor er bij deze maaltijd Aan tafel! FODMAP-beperkt dieet hulp bij darmziekten Het FODMAP-beperkte dieet is een dieet dat gebruikt kan worden bij het prikkelbare darm syndroom (PDS). FODMAPs zijn koolhydraten die slecht of niet opgeno- men worden in de dunne darm, en die daardoor in de dikke darm terecht komen. Door bacteriën in de dikke darm die deze koolhydraten afbreken, komt er gas vrij die o.a. zorgen voor een opgeblazen gevoel. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het vermijden van deze type koolhydraten voor sommige mensen met PDS verlichting van de klachten kan geven. Nu blijkt uit onderzoek van King’s College London dat dit beperkte dieet ook zou kunnen helpen bij mensen met Inflam- matory bowel disease (IBD), zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Bij dit onderzoek werden 52 volwas- senen die lijden aan IBD gedurende 4 weken op een FODMAP-beperkt dieet of een controledieet gezet. Na 4 weken rapporteerden meer mensen met het FODMAP-beperkt dieet een significante vermindering van hun klachten (14 van de 27 mensen; 52%) dan de mensen uit de controle groep (4 van de 25 mensen; 16%). Volgens de onderzoekers kan een FODMAP- beperkt dieet van 4 weken, onder begeleiding van een diëtist, veilig en effectief zijn bij de behandeling van de klachten van IBD, maar voorzichtigheid is geboden bij langdurige inzet. Bron: Cox, Selina R., et al. (2020). Effects of Low FODMAP Diet on Symptoms, Fecal Microbiome, and Markers of Inflammation in Patients With Quiescent Inflammatory Bowel Disease in a Randomized Trial. Gastroenterology, 158 (1), 176-188. VOEDING IN HET NIEUWS 16| Voeding in het nieuws Suiker in perspectief, februari 2020

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=