Table of Contents Table of Contents
Previous Page  5 / 30 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 5 / 30 Next Page
Page Background

voeding

van Vijf

VOEDINGSMIDDELEN UIT DE SCHIJF

IN PORTIES (PER DAG)

VOOR EEN VROUW VAN CIRCA 40 JAAR

250 gram groente

2 porties fruit

4-5 bruine / volkoren boterhammen

4-5 opscheplepels volkoren graanproducten of

kleine aardappelen

1 portie vis / peulvruchten / vlees

25 gram ongezouten noten

40 gram kaas

40 g smeer en bereidingsvetten

1,5-2 liter vocht

November 2015 presenteerde de Gezondheidsraad

d

e Richtlijnen goede voeding.

Vervolgens maakte

het Voedingscentrum een onderscheid in gezonde

en minder gezonde voedingsmiddelen. Alleen de ge-

zondere keuzes zijn opgenomen in de Schijf van Vijf.

Vergelijkbare producten die (te veel) zout, suiker,

transvet of verzadigd vet bevatten zijn niet opgeno-

men in het voorlichtingsmodel. Het Voedingscen-

trum verlaat dus haar eerdere aanpak van ‘voorkeur,

middenweg en uitzondering’.

De Richtlijnen Schijf van Vijf zijn zogenoemde Food

Based Dietary Guidelines. Eén van de uitgangs-

punten bij dergelijke richtlijnen is om de adviezen

over een gezond voedingspatroon zo goed mogelijk

te laten aansluiten bij de gebruikelijke voeding van

verschillende doelgroepen. Hiermee wordt onder

andere bedoeld dat de consument zich moet her-

kennen in de combinatie van voedingsmiddelen

die wordt geadviseerd. Dit is van belang om een

verschuiving naar een gezonder voedingspatroon te

Van Richtlijnen goede voeding naar Richtlijnen Schijf van Vijf

|5

Suiker in perspectief, mei 2016