Table of Contents Table of Contents
Previous Page  13 / 30 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 13 / 30 Next Page
Page Background

Diëtisten reageren: Van 'enthousiast en knap' tot 'onduidelijk en verwarrend'

|13

Suiker in perspectief, mei 2016

onduidelijk en verwarrend’

Tot slot

‘Ik gebruikte de oude Schijf van Vijf eigenlijk nooit, en

heb ook geen materialen van de nieuwe Schijf aange-

vraagd. Ik gebruik ook geen andere modellen zoals bij-

voorbeeld een piramide. Ik houd de adviezen wel in mijn

achterhoofd, maar het is voor mij niet de ‘Holy Grail’.

Buiten de schijf

‘Ik vind het heel onduidelijk wat het Voedingscentrum

bedoelt met ‘3 -5 keer per dag iets kleins’ met een

afbeelding van onder andere een ijsje en een snoepje,

en ‘maximaal 3 keer per week iets groots’, waarbij je

dan bijvoorbeeld een zakje chips ziet.’

‘Ik heb in mijn praktijk overigens nog nooit mee-

gemaakt dat een cliënt zich verdiept had in de Schijf

van Vijf en daar vragen over had of de adviezen

toepaste. Ze kennen de naam en het plaatje vaak wel,

maar daar blijft het dan ook bij, ze pluizen de Schijf

echt niet uit.'

Minpuntje

‘Wat ik eigenlijk een heel belangrijk punt vind, is de

portiegrootte. Mensen gebruiken een schaaltje ter

grootte van een soepkom voor hun toetje, en een

grote mok voor de melk. Dat scheelt nogal met een

dessertschaaltje en een kopje of beker waar ze in

Den Haag mee rekenen’

Tot slot

‘Ik ben vol lof over het

achtergronddocument.

Het imago van het Voedingscentrum is ook flink

gestegen, bijvoorbeeld doordat ze heel snel en

adequaat op Facebook reageren en alles goed

onderbouwen en beantwoorden.’

Buiten de schijf

‘Ik vind het verwarrend wat er nu buiten de Schijf valt,

maar ik moet erbij zeggen: het is heel lastig om het

gemakkelijker te maken. Als je de achtergrond-

informatie leest, dan is het wel goed dichtgetimmerd.

Maar de meeste mensen zullen die informatie niet

lezen. Als je alleen naar de plaatjes kijkt, dan is de kans

groot dat je het verkeerd oppakt. Wat betreft

communicatie lijkt dit onderdeel me niet zo gelukkig

gekozen.’

Twijfels

‘De Schijf van Vijf is gebaseerd op de Richtlijnen goede

voeding, maar ook op d

e voedingsnormen.

Daarin

staat het verzadigd vet criterium van maximaal

10 en%. Jammer dat dit is overgenomen. De onder-

bouwing daarvan vind ik zwak. Omdat de nadruk op

onbewerkte voeding ligt, begrijp ik dat je naar criteria

voor natrium, vezels, toegevoegde suikers en transvet

kijkt. Ik heb er wel mijn twijfels over of dit ook bij

verzadigd vet nodig is, want dit heeft niets te maken

met bewerking.’