Suiker in perspectief editie 31 | februari 2015 - page 15

NIEUWE WHO-RICHTLIJN VRIJE SUIKERS
De wereldgezondheidsorganisatie (WHO)
publiceerde in maart 2014 een conceptrichtlijn
voor de inname van vrije suikers door
volwassenen en kinderen. De nieuwe richtlijnen,
die binnenkort worden verwacht, moeten de
voorgaande uit 2003 vervangen. Toen was het
voedingsadvies om niet meer dan 10 en% uit
vrije suikers te halen. In de conceptrichtlijn is
voorgesteld om naast de huidige aanbeveling
van 10 en% een extra advies te geven om de
inname terug te brengen naar niet meer dan
5 en%. Kenniscentrum suiker & voeding zal in
een extra nieuwsflits uitgebreid ingaan op de
nieuwe richtlijnen.
voedselpiramide besteedt ook aandacht aan het
belang van voldoende bewegen, niet roken en geen
alcoholische dranken.
Voedingsrichtlijnen uit de VS, India en Brazilië
|15
Suiker in perspectief, februari 2015
Enkele aanbevelingen
• Eet in een omgeving waar het schoon, comfortabel
en rustig is, bij voorkeur in gezelschap van
anderen.
• Doe je inkopen daar waar volop keuze is in
basisvoedingsmiddelen en weinig bewerkte
producten.
• Ontwikkel, gebruik en deel je vaardigheden op het
gebied van koken.
Meer informatie over
Enkele aanbevelingen
• Bij overgewicht is het advies om langzaam en
gecontroleerd af te vallen. Lang vasten kan leiden
tot gezondheidsrisico’s.
• Vermijd het vervangen van een maaltijd door een
snack.
• Controleer na je dertigste regelmatig (minstens
iedere zes maanden) bloedglucosegehalte,
bloedlipidengehalte en bloeddruk.
Brazilië
Zie voor het officiële rapport:
Brazilië gebruikt geen voorlichtingsmodel. En in de
richtlijnen worden geen kwantitatieve aanbevelingen
gedaan voor de inname van macronutriënten. Er is
wel veel aandacht voor het sociaal-culturele aspect
van voeding. De keuze van voedingsmiddelen en
gerechten en de combinatie in maaltijden zijn
belangrijk, maar ook andere aspecten rondom eten
zoals tijd, plaats en gezelschap.
1...,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14 16,17,18,19,20,21,22,23,24
Powered by FlippingBook