Pagina 17 - Sip24

Basis HTML versie

17|
Suikerclaims op producten
Suiker in perspectief, oktober 2012
energie levert dan alcohol (7 kcal/g) of andere
koolhydraten (4 kcal/g). Om een gezond gewicht te
realiseren, noemen consumenten het belang van
'minder verzadigd vet’, 'minder calorieën’ en ‘minder
vet’.
Suiker associeert men met 'veel calorieën' en toch
denkt maar 7,4% van de respondenten dat kritisch zijn
bij het gebruik van suiker belangrijk is bij
gewichtsbeheersing. Respondenten verwachten dat
'minder suiker' en 'minder calorieën' parallel lopen.
Als het suikergehalte 25% lager is dan in het
oorspronkelijke product, dan verwachten ze ook een
energiereductie van 25%. Als in kunstmatige gezoete
frisdranken gebruik wordt gemaakt van zoetstoffen
die weinig of geen calorieën leveren, zorgt dat voor
een significante energiebeperking van het product.
Maar in meer complexe voedingsmiddelen waarin
suiker een belangrijke technologische functie heeft, is
de reductie van de hoeveelheid calorieën maar gering
of wordt de hoeveelheid zelfs hoger. Bijvoorbeeld
omdat in zo'n product de vervanging van suiker moet
worden gecompenseerd door gebruik van een grotere
hoeveelheid vet. Dat realiseren consumenten zich niet.
Voor veel consumenten geldt dat ze ook niet weten dat
bij producten met de aanduiding 'geen suiker
toegevoegd' wel gebruik kan zijn gemaakt van andere
suikers als fructose en honing. Sommige claims leiden
op die manier tot misleiding. Het onderzoek toont aan
dat het nodig is om meer begrip bij de consument te
creëren over de betekenis van voedingsclaims. Dat zijn
belangrijke bevindingen om de voedingsinformatie
over de samenstelling van sommige producten bij te
schaven. Lees binnenkort meer over dit onderzoek op
onze website.
VOEDINGSCLAIMS EN SUIKER
De voedingsclaim 'suikerarm' is toegestaan als het
suikergehalte van het product maximaal 5 g/100 g of
2,5 g/100 ml is. De claim 'suikervrij' mag worden
gebruikt als het suikergehalte van het product
maximaal 0,5 g/100 g of 0,5 g/100 ml (bijvoorbeeld
suikervrije kauwgom) bedraagt. 'Geen suikers
toegevoegd' is toegestaan als aan het product geen
mono- of disachariden (of andere zoete ingrediënten)
zijn toegevoegd (bijvoorbeeld diverse dranken en
appelmoes). Op een product dat van nature suikers
bevat, moet worden vermeld 'dit product bevat van
nature aanwezige suikers'. Als in een product minder
suikers worden gebruikt dan in vergelijkbare
voedingsmiddelen dan mag er op staan 'verlaagd
gehalte aan suikers' (mits het minimaal 30% lager is).
Dat mag ook 'light' worden genoemd maar met de
toevoeging dat het gaat om suiker (of om bijvoorbeeld
zout, vetten).
onderzoek
Bron
Consumer understanding of sugars claims on food and drink
products. N.J.Patterson, M.J. Sadler, J.M. Cooper. 2012 British
Nutrition Foundation Nut Bulletin, 37, 121-130