Pagina 16 - Sip24

Basis HTML versie

SUIKERCLAIMS
OP PRODUCTEN
Engels consumentenonderzoek
Voedings- en gezondheidsclaims zijn bedoeld om het
de consumenten gemakkelijker te maken bewust te
kiezen uit het grote aantal producten dat te koop is.
Europese overheden reguleren de claims om de
consumenten te beschermen tegen misleiding.
Voedingsclaims zeggen iets over de samenstelling van
het product, gezondheidsclaims geven informatie over
het effect van het product op de gezondheid. De claims
kunnen een nuttig hulpmiddel zijn om consumenten
te informeren en hen te stimuleren gezond te eten.
Consumenten moeten voedings- en
gezondheidsclaims begrijpen en niet worden misleid,
dat is de hoeksteen van de huidige Europese
regelgeving. Met dit in gedachte hebben Engelse
onderzoekers kwalitatief en kwantitatief onderzoek
gedaan naar het consumentenbewustzijn en het begrip
van voedingsclaims in relatie tot suikers.
Consumenten blijken goed op de hoogte te zijn van
diverse claims; van ‘laag vet’ tot ‘volkoren’, van
'zonder toegevoegde suikers' tot 'minder suiker'. De
claim 'zonder toegevoegde suikers' is door 93,7% van
de consumenten opgemerkt in de supermarkt, 81,7%
is bekend met de claim ‘minder suiker’. Ze vinden
dergelijke claims positief. Negatief kan de
smaakverwachting zijn; ‘minder suiker is minder
lekker’. Degenen die meededen aan het onderzoek
associëren suiker met zoetheid, energie, lekkere
smaak, dikmakend, slecht voor het gebit,
hyperactiviteit en diabetes. Consumenten zijn van
mening 'witte suiker is geraffineerd en slecht voor de
gezondheid', 'bruine suiker is natuurlijker en
gezonder'.
Veel consumenten weten niet welke voedingsstoffen
de meeste calorieën leveren. De meerderheid zegt wel
dat de vetten (9 kcal/g) dat zijn, maar een groot aantal
van de respondenten denkt dat suiker (4 kcal/g) meer
Verwachting van de consument
16|
Suikerclaims op producten
Suiker in perspectief, oktober 2012