Pagina 15 - Sip24

Basis HTML versie

gehanteerd door de WHO in het rapport over Diet,
1
Nutrition and the Prevention of Chronic Diseases .
Ook bij de weging van de zwaarte van het bewijs leunt
de commissie zwaar op de uitgangspunten die door de
WHO zijn gehanteerd. Hun oordeel is gebaseerd op
studies van niveau I (gerandomiseerde gecontroleerde
interventies studies als het beste bewijs) en niveau II
(prospectieve cohort studies als het op een na beste
bewijs).
De wetenschappers concluderen dat een hoge inname
van koolhydraten ten koste van de hoeveelheid totaal
vet, zorgt voor een verlaging van het totaal-, LDL- en
HDL-cholesterolgehalte. Een hoge
koolhydraatconsumptie ten koste van de hoeveelheid
meervoudig onverzadigd vet, verhoogt het totaal- en
LDL-cholesterolgehalte, maar verlaagt het HDL-
cholesterolgehalte. Los van het type vet dat wordt
vervangen, verhoogt een hoge inname van
koolhydraten het triglyceridengehalte.
Het lijkt
waarschijnlijk
dat een hoge consumptie van
met suiker gezoete dranken het risico op obesitas bij
volwassenen verhoogt, bij kinderen is dit volgens de
commissie
mogelijk
het geval (met name voor
kinderen waar al sprake is van een verhoogde BMI of
overgewicht). Daarnaast blijkt uit de literatuurstudie
dat een hoge inname van voedingsvezel (vooral die uit
graanproducten) de kans op bijvoorbeeld obesitas,
diabetes type 2, hart- en vaatziekten en colonrectale
kanker verkleint. Lees binnenkort meer over deze
aanbevelingen op onze website.
15|
Nieuwe Duitse voedingsrichtlijnen
Suiker in perspectief, oktober 2012
uitgelicht
Eerder type dan hoeveelheid
Bron
Hans Hauner et al, Evidence-Based Guideline of the German
Nutrition Society: Carbohydrate Intake and Prevention of
Nutrition-Related Diseases. Ann Nutr Metab 2012;60(suppl1):1-58
De Duitse wetenschappers komen tot de conclusie dat
eerder het type dan de hoeveelheid van de
koolhydraten in de voeding van belang is voor de
primaire preventie van chronische ziekten. Met name
een hoge inname van voedingsvezel wordt gezien als
een belangrijke aanbeveling, terwijl het voor het
behoud van de energiebalans nodig is om de
consumptie van met suiker gezoete dranken te
beperken. Ir. Willem Bosman (voormalig secretaris
van de Beraadsgroep Voeding van de
Gezondheidsraad en betrokken bij de Richtlijnen
goede voeding 2006) over de nieuwe Duitse
aanbevelingen: 'De aanbevelingen passen in het beeld
van de update van voedingsaanbevelingen zoals die op
dit moment in verschillende landen plaatsvindt.
Opvallend is dat men in Duitsland bij het opstellen
van voedingsnormen is afgestapt van het principe:
‘der Professor entscheidet’, en dan wel meestal op een
onnavolgbare wijze. De nieuwe Duitse aanbevelingen
zijn overeenkomstig de heersende trend, opgesteld via
een transparante procedure. Transparantie maakt
echter ook kwetsbaar. In de nieuwe aanbevelingen
wordt uitgegaan van een stevig format met betrekking
tot literatuurselectie en weging van bewijs. Als je
echter naar de uiteindelijke aanbevelingen kijkt dan
zit er toch vaak nog een stukje grijs tussen de stand
van de wetenschap en de aanbeveling. Evidence based
aanbevelingen laten zich in de praktijk uiteindelijk
toch nog leiden door een stukje pragmatisme.' Maar
dit is niet specifiek voor de Duitse aanbevelingen,
concludeert Bosman.
1
Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Report of
the joint WHO/FAO expert consultation. WHO Technical Report
Series, No. 916 (TRS 916)