Pagina 14 - Sip24

Basis HTML versie

Het Duitse 'Gesellschaft für Ernährung' publiceerde in
2006 aanbevelingen over het gebruik van vetten. Dit
jaar zijn het de evidence based richtlijnen voor de
inname van koolhydraten in relatie tot chronische
ziekten. De kernvraag van de commissie die de
literatuur analyseerde: in hoeverre hebben hoeveelheid
en type koolhydraten in de voeding effect op de
ontwikkeling van obesitas, diabetes type 2,
hypertensie, hart- en vaatziekten, metabool syndroom
en verschillende vormen van kanker.
Koolhydraten in relatie tot
chronische ziekten
Het Duitse 'Gesellschaft für Ernährung' (DGE) is de
wetenschappelijke vereniging van
voedingswetenschappers die onder andere
voedingsnormen en richtlijnen goede voeding voor de
Duitse bevolking opstelt. Ze stelt zich hierbij ten doel
een bijdrage te leveren aan de primaire preventie van
chronische ziekten die een relatie hebben met
voeding. Deze activiteit is vergelijkbaar met de
werkzaamheden van de Gezondheidsraad op dit
terrein. In 2006 publiceerde de 'Richtlijnen
Commissie' van het DGE aanbevelingen over het
gebruik van vetten, dit jaar zijn het de evidence based
richtlijnen voor de inname van koolhydraten in relatie
tot chronische ziekten. De kernvraag die de commissie
zich bij de analyse van de literatuur heeft gesteld is: in
hoeverre hebben hoeveelheid en type koolhydraten in
de voeding effect op de ontwikkeling van obesitas,
diabetes type 2, hypertensie, hart- en vaatziekten,
metabool syndroom en verschillende vormen van
kanker.
Bij de beoordeling van de literatuur is kritisch gekeken
naar de kwaliteit van de gepubliceerde onderzoeken
en de sterkte van het bewijs dat deze onderzoeken
opleveren. Bij de indeling van de onderzoeken naar
bewijskracht is gebruik gemaakt van de indeling die is
De sterkte van het bewijs
NIEUWE DUITSE
VOEDINGSRICHTLIJNEN