Page 24 - SIP22

Basic HTML Version

De
belangrijkste bevindingen
over de optimale verhouding
van macronutriënten:
Terugkijkend op de bijeenkomst kunnen de belangrijkste
bevindingen van de bijeenkomst over de optimale verhouding van
macronutriënten als volgt worden samengevat:
Onderzoek naar de optimale verhouding tussen macronutriënten in
de voeding is complex. Daarbij komt dat het huidige
instrumentarium, dat het voedingsonderzoek ter beschikking staat,
te beperkt is om goed inzicht te verkrijgen in de optimale verhouding
tussen de macronutriënten. Deze beperking betreft met name de
mogelijkheden om inzicht te krijgen in de
werkelijke
voedselconsumptie van de deelnemers aan een onderzoek.
Wat de optimale verhouding tussen macronutriënten in de voeding
is, verschilt van individu tot individu, en is afhankelijk van iemands
persoonlijke fysiologische constitutie.
De verhouding tussen de macronutriënten in de voeding zoals nu
aangegeven in de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad
voldoet, wat tevens geldt voor hoe deze naar de praktijk vertaald zijn
door het Voedingscentrum. Wel zou meer moeten worden benadrukt
dat de richtlijnen ‘ranges’ betreffen en geen ‘afkappunten’. Dus:
binnen een deze ranges is een optimale voorziening mogelijk. In de
situatie van een positieve energiebalans is energierestrictie in
combinatie met verhoging van de lichamelijke activiteit
noodzakelijk.
Tot slot is er meer — en methodologisch robuuster — onderzoek
nodig.
conclusies
24|
Conclusies
Suiker in perspectief, februari 2012