Page 23 - SIP22

Basic HTML Version

conclusies
Dr. ir. Janine Verheesen is directeur
Suikerstichting Nederland en NAV
geregistreerd voedingswetenschapper.
Wat vormt voor u het belang van dit
onderwerp?
Zijn wat u betreft deze aspecten naar
tevredenheid aan bod gekomen tijdens de
bijeenkomst?
“Suikerstichting Nederland heeft een traditie
opgebouwd in het organiseren van bijeenkomsten als
deze, waarin voedingswetenschappers vrijuit kunnen
discussiëren met hun collega’s over diverse
voedingsonderwerpen. Wij ondersteunen dit soort
bijeenkomsten om nieuwe inzichten te krijgen die
kunnen worden gebruikt bij het opstellen van
prioriteiten voor onderzoek. Daarnaast kunnen wij de
nieuwe kennis ook inzetten voor voorlichting aan
voedingsprofessionals.”
“Ten eerste zijn dat de steeds vaker opduikende
aanbevelingen met betrekking tot de verhouding
macronutriënten die liggen buiten de ranges die
worden aanbevolen door gerenommeerde organisaties
als de Nederlandse Gezondheidsraad of het Institute
of Medicine in de Verenigde Staten. Hebben deze
aanbevelingen voldoende valide onderzoeksbasis, en
zijn ze te realiseren binnen een acceptabele voeding?
Ten tweede bemerken wij alom verwarring omtrent de
optimale verhouding als het gaat om gewichtsregulatie
– wat is de gouden formule voor een gezond gewicht?
Of is dit wellicht een utopie? In de derde plaats
zouden wij graag meer duidelijkheid krijgen over
aanwijzingen in de literatuur dat bepaalde
macronutriënten effect zouden hebben op het
risicoprofiel van aan voeding gerelateerde chronische
ziekten.”
“Ik denk dat we in elk geval een stuk verder zijn
gekomen in het inventariseren van wat er in de
huidige stand van de wetenschap bekend is over dit
onderwerp. Dergelijke meetings faciliteren maakt
zoals gezegd deel uit van onze traditie, en die zetten
wij als kenniscentrum suiker en voeding graag met
onverminderd enthousiasme voort.
Daarbij kunnen wij ons prima vinden in de
uitkomsten dat de ranges zoals verkondigd door de
ons bekende, gerenommeerde instituten overeind
blijven staan, evenals meer differentiatie in
doelgroepen en nieuwe kennis ten aanzien van
gezondheidsrisico’s. Tegelijkertijd roepen de
uitkomsten van deze dag ook heel veel nieuwe
onderzoeksvragen op.”
23|
Conclusies
Suiker in perspectief, februari 2012