Suiker in perspectief editie 51 | februari 2021

16| De meest betrouwbare manier om de eiwitbehoefte te bepalen Suiker in perspectief, februari 2021 ELSBETH DE BOER EN DOMINIQUE TERPSTRA BEHAALDEN IN AAN DE HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM (HVA). In de literatuur is nauwelijks informatie te vinden over hoe je op een betrouwbare manier de eiwitbe- hoefte kunt bepalen. In de praktijk worden twee methoden gebruikt: aan de hand van lichaamsge- wicht en op basis van de vetvrije massa (vvm). De studenten De Boer en Terpstra onderzochten als afstudeerproject wat de beste methode is om de eiwitbehoefte te bepalen. Ze analyseerden daarvoor In deze video presenteren Elsbeth de Boer en Dominique Terpstra hun onderzoek: https://www.youtube.com/watch?v=T23uYBpSrUU De meest betrouwbare manier om de eiwitbehoefte te bepalen de gegevens van bijna 2.300 mensen. Hieruit bleek dat de uitkomsten van de twee methoden meestal grote verschillen opleverden. Ze deden suggesties voor de praktijk en voor vervolgonderzoek. Hun werk werd bekroond met de Nestlé scriptieprijs. Eiwitbehoefte berekenen Bij ziekte, operaties, onbedoeld gewichtsverlies, wonden, en, heel actueel, na COVID-19, is extra eiwit nodig om spieren en cellen weer op te bouwen en te herstellen. De meeste diëtisten, zowel in ziekenhui- zen, verpleeghuizen, als in de eerste lijn, berekenen dagelijks de eiwitbehoefte van patiënten. Ze geven op basis daarvan voedingsadviezen en regelen zo nodig het gebruik en/of de vergoeding van medische voedingen. Tijdens hun stages was dit ook dagelijks aan de orde voor de inmiddels afgestudeerde De Boer en Terpstra. Beiden baseerden toen de eiwitbe- hoefte op het lichaamsgewicht, maar ze vroegen zich ook af of de eiwitbehoefte die uit hun berekening kwam, wel klopte. Ze twijfelden dan ook geen moment toen ze zagen dat onderzoek naar eiwitbe- hoefte op de lijst met onderwerpen voor afstudeer- projecten stond.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=