Suiker in perspectief editie 44 | maart 2019

Vanaf 1980 actualiseert Amerika iedere vijf jaar de voedingsrichtlijnen. Op 21 februari 2019 hebben de Amerikaanse ministeries van Landbouw en van Volks- gezondheid de leden van de adviescommissie bekend- gemaakt. De adviescommissie bestaat uit veertien vrouwelijke en zes mannelijke experts van verschillen- de Amerikaanse universiteiten. De commissie zal een voedingsadvies uitbrengen voor de periode 2020-2025. Hierbij wordt nagegaan in hoeverre er voldoende bewijs is om adviezen te differentiëren naar leeftijd, geslacht, ras, etnische groep, cultuur, locatie en sociaaleconomische status. De commissie brengt ook adviezen uit over de voeding van kinderen jonger dan twee jaar en zwangere en lacterende vrouwen. Er komt meer accent te liggen op hoe voedingspatro- nen uitwerken op belangrijke en relevante chronische ziekten, en op totale sterfte. Ook kijkt de advies- commissie nadrukkelijk naar dranken, toegevoegde suikers, type vet, vis en schaaldieren en de eetfrequen- tie. Voor het eerst komt er een openbare commentaar- ronde. Hiertoe komt er in het voorjaar van 2020 een conceptadvies beschikbaar. Meer informatie: www.dietaryguidelines.gov Nieuwe Amerikaanse voedingsrichtlijnen in de maak Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het RIVM opdracht gegeven om in juni 2019 te starten met de dataverzameling van de volgende voedselconsumptiepeiling. De gegevensverzameling bij ongeveer 2300 personen van 1-79 jaar gaat twee jaar duren. De methode blijft ongewijzigd: twee 24-uurs voedingsnavragen op niet-aaneengesloten, onafhanke- lijke dagen, afgenomen door hiervoor getrainde diëtisten. Medio 2022 worden de resultaten van deze nieuwe peiling verwacht. Bron: https://www.wateetnederland.nl/onderwerpen/ volgende-vcp Nieuwe voedsel- consumptiepeiling van start VOEDING IN HET NIEUWS 24| Voeding in het nieuws Suiker in perspectief, maart 2019

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=