Suiker in perspectief editie 43 | november 2018

ACHT AANGEPASTE AANBEVELINGEN De Gezondheidsraad heeft de normen voor vitamine A, thiamine, riboflavine, niacine, calcium, kalium, magnesium en ijzer aangepast. Ze zijn gebaseerd op de normen van de European Food Safety Authority. Er zijn ook voedingsnormen die de Raad niet kon beoordelen omdat er onvoldoende betrouwbaar onderzoek beschikbaar is. Het gaat om vitamine E, pantotheenzuur, biotine, choline, molybdeen, mangaan, selenium en fosfor. Het advies van de Raad: gebruik de normen niet in de voedingsvoorlichting en bij de beoordeling van specifieke consumentengroepen. zijn weliswaar hogere normen vastgesteld dan voorheen, maar met het opvolgen van de aanbevelingen van de Schijf van Vijf levert dat geen tekorten op. De aanbevolen hoeveelheid is immers toereikend voor de behoefte van 97,5% van de betreffende bevolkingsgroep.’ Kritische ijzervoorziening De ijzervoorziening bij volwassen vrouwen voor de menopauze is kritisch. Nu zijn de voedingsnormen aanbevelingen waarbij enkele aannames en ‘veiligheidsmarges’ zijn aangehouden. Voor de meeste mensen ligt hun werkelijke behoefte lager dan de aanbeveling. De huidige aanbevolen hoeveelheid van ijzer (16 mg per dag) wordt door bijna niemand gehaald. Spaaij: ‘Om erachter te komen wat dit betekent voor de praktijk zou het risico op een tekort uitgerekend moeten worden. Overigens verwacht ik dat een flink deel van deze vrouwen voldoende binnenkrijgt, al geldt dat niet voor alle vrouwen. Op basis van de voedingsnormen is niet vast te stellen wie dat zullen zijn. Daarom wordt in de huisartsenpraktijk de ijzerstatus bepaald bij klachten die gerelateerd kunnen zijn aan ijzertekort.’ Postma-Smeets daarover: ‘Met de vorige lagere aanbeveling voor ijzer is bij de inneming hetzelfde geconstateerd. In de Schijf van Vijf is een voedingspatroon met en zonder vlees beschreven en in beide gevallen is de gemiddelde ijzerinneming van 19-50-jarige vrouwen 11 mg per dag. De richtlijn om wat minder vlees te consumeren hoeft dus niet op gespannen voet te staan met de ijzervoorziening.’ Onzekerheden Spaaij meldt dat internationale adviezen en voedingsnormen in het algemeen betrekking hebben op gezonde mensen met een gezond gewicht. ‘Die lijn heeft de Gezondheidsraad ook gevolgd.’ Uit Nieuwe voedingsnormen vitamines en mineralen |7 Suiker in perspectief, november 2018 gegevens van het RIVM blijkt dat circa de helft van de volwassen Nederlanders minimaal één chronische aandoening heeft. Daarnaast heeft ongeveer de helft van de volwassenen overgewicht. Spaaij ziet wel mogelijkheden voor toepassing van de normen bij mensen met een chronische aandoening of overgewicht. ‘Beroepsverenigingen hebben voor een aantal groepen voedingsaanbevelingen opgesteld. Zijn deze niet beschikbaar dan is het gebruikelijk om de voedingsnormen toe te passen.’ Ze benadrukt dat gebruik van de voedingsnormen bij specifieke groepen meer onzekerheden met zich mee brengt.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=