Suiker in perspectief editie 43 | november 2018

ganisaties en industrie. In het najaar publiceert het ministerie van VWS het Nationaal Preventieakkoord. Staatssecretaris Paul Blokhuis heeft ingezet op de thema’s roken, overgewicht (relatie met bewegen en voeding) en problematisch alcoholgebruik. ‘Dit zijn immers de thema’s die leiden tot een groot gezond- heidsverlies en een hoge ziektelast veroorzaken,’ aldus Blokhuis. Gunstige en minder gunstige trends Er zijn zowel gunstige als minder gunstige trends constateerde het RIVM in de Kennissynthese ‘Wat ligt er op ons bord?’. Sinds 2012 lijkt een einde te zijn gekomen aan de dalende trend in de groente- en fruitconsumptie bij jongvolwassenen. Er is minder vlees gegeten en kinderen eten meer fruit. Maar er is een stijgende trend in de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen met een hoogcalorische samen- stelling. Bovendien zijn de portiegroottes van vooral energierijke producten toegenomen. Koolhydraten en suikers In de afgelopen dertig jaar is de gemiddelde con- sumptie van koolhydraten en mono- en disachariden redelijk constant gebleven. Opvallend omdat er veel nieuwe producten verschenen en sommige bestaan- de voedingsmiddelen zijn aangepast. Er komen wel steeds meer producten op de markt waarop staat ‘zonder toegevoegde suikers’. Maar een dergelijke productherformulering leidt niet altijd tot ‘minder calorieën’ wanneer andere ingrediënten als vervan- ging worden gebruikt. In sommige gevallen leidt het zelfs niet tot de consumptie van minder suikers omdat er vruchtenconcentraat of vruchtenpuree is toegevoegd in plaats van bijvoorbeeld kristalsuiker. Het Nationaal Preventieakkoord Om de doelen te behalen moet de gezondere keuze (Schijf van Vijf) nadrukkelijk onder de aandacht worden gebracht. Dat vraagt onder andere om een Rijksoverheid die criteria vaststelt en regelmatig aanscherpt, betrokkenheid van maatschappelijke or- AKKOORD VERBETERING PRODUCTSAMENSTELLING Sinds begin 2014 werken de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, Koninklijke Horeca Nederland en de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om met het Akkoord de hoeveelheid zout, verzadigd vet en calorieën in producten verder te verlagen. Verwacht: de nieuwe voedselconsumptiecijfers |5 Suiker in perspectief, november 2018

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=