Suiker in perspectief editie 43-2 | december 2018

rest van het leven, ook op voedingsgebied. Betrouw- bare cijfers over de consumptie van jonge kinderen zijn daarom een must. Eén van de aandachtspunten bij mijn projecten in kinderdagverblijven is het drinken van water. Ik merk dat het de goede kant op gaat, al zijn we er nog niet. Ik vind het dan ook mooi om in de VCP terug te zien dat kinderen minder suikerhoudende dranken drinken. Helaas moet de leiding van kinderdag- verblijven nog regelmatig tegen ouders opboksen die hier een andere mening over hebben. Voor de kinderen zelf levert het drinken van water nauwelijks problemen op: zien drinken, doet drinken. Dit geldt niet alleen voor hun leeftijdsgenootjes, maar ook voor de leiding. Net als de ouders thuis moeten zij het goede voorbeeld geven.” Zandringa vindt het goed dat staatssecretaris Blok- huis van het ministerie van VWS bij de presentatie van de VCP heeft aangegeven dat in het Nationaal Preventieakkoord de kindermarketing aan banden wordt gelegd. “Ik vind dat niet betuttelend, ouders worden daardoor juist geholpen. Ze hoeven dan min- der vaak nee te verkopen aan hun kind.” “Nederlander eet iets gezonder” Dr. Kirsten Berk is diëtist en postdoc onderzoeker Inwen- dige Geneeskunde in Erasmus MC Rotterdam. Ze was onder andere voorzitter van de Stich- ting Diabetes and Nutrition Organization (DNO). Berk verzorgt regelmatig presentaties over voeding en diabetes, bijvoorbeeld voor studenten geneeskun- de. “Ik gebruik de cijfers van de VCP vaak om aan te geven hoe slecht het nog gesteld is met de voeding van de gemiddelde Nederlander. De kop die het Voedingscentrum gebruikte in hun bericht over de VCP, Nederlander eet iets gezonder, zette me aan het denken. Misschien is het inderdaad beter om je boodschap positief te formuleren.” Kirsten legt de nieuwe cijfers langs de meetlat van de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2015. “Als koolhydraatbronnen hebben volkorengraanpro- ducten, peulvruchten, groente en fruit de voorkeur. Ik zie kleine stapjes vooruit in de consumptie van groente en fruit. Maar het is jammer dat we minder volkorenproducten en zo weinig peulvruchten eten. Tijdens mijn spreekuur blijkt vaak dat bij mensen uit andere culturen wel regelmatig peulvruchten op het menu staan.” In een notendop geeft ze haar visie op de uitkom- sten. “Het is goed dat de consumptie van toegevoeg- de suikers is gedaald. Ook is het gunstig dat we min- der rood en bewerkt vlees consumeren. Het advies over vis is naar beneden bijgesteld, maar gelukkig is de visconsumptie niet gedaald. Hoewel het noten- advies toch een ‘lekker’ advies is, en veel aandacht heeft gehad, zien we dat nog nauwelijks terug in de cijfers. Gelukkig is het gebruik van zachte vetten en oliën wel iets gestegen. In het algemeen is het geen probleem om minder zuivel te gebruiken, maar bij ouderen is het wel belangrijk om de eiwitinname in de gaten te houden, zeker omdat ze ook vaak minder vlees eten. Inmid- dels weten we dat alcohol eigenlijk nooit aan te raden is, dus goed dat de alcoholconsumptie gedaald is. Ik bekijk het positief: de Nederlander eet, ook met het oog op diabetes, iets gezonder.” 12| Diëtisten aan het woord Suiker in perspectief, december 2018

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=