Suiker in perspectief editie 41 | maart 2018

VOEDING IN HET NIEUWS Voeding in het nieuws |15 Suiker in perspectief, maart 2018 Met de manier waarop tegenwoordig voedingsonder- zoek wordt gedaan valt geen Nobelprijs te verdienen, meldde biochemicus prof.dr. Martijn Katan (emeritus hoogleraar voedingsleer, VU Amsterdam) tijdens de jaarlijkse publiekslezing voor de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (30 januari 2018). De aanpak om uit voedingsmiddelen een actieve stof te isoleren die verantwoordelijk is voor de kans op een bepaalde ziekte, is vervangen door onderzoek naar voedingspatronen. Nuttig en belangrijk om duidelijk te maken hoe je gezond kunt eten, maar dat is geen wetenschap, vindt Katan. Volgens Katan hebben voedingsonderzoekers het opgegeven om de effecten van bijvoorbeeld het Mediterrane voedingspatroon op de gezondheid te begrijpen. Ze denken dat ze alleen kunnen vaststellen of het werkt en dat het vruchteloos is om te proberen te begrijpen hoe het werkt. Dat lijkt op hoe men eeuwen geleden dacht over voedsel, constateert hij. Katan pleit voor methodologie waarmee voedingson- derzoekers weer in de race komen voor de Nobelprijs: gebruik maken van DNA, enzymen, receptoren en de effecten daarop van stoffen uit voedsel. Met voedingsonderzoek geen Nobelprijs? NIET DE ENIGE MANIER ‘Met het biochemisch denken van Katan, daar is niets mis mee. Het reductionistisch denken is waardevol gebleken, maar voor effecten van voeding op het behoud van gezondheid is het niet de enige manier’, zegt voedingswetenschapper dr. Jan de Vries (voorzit- ter Stichting Nutrition in Transition). ‘Voedingsonder- zoek is multidisciplinair. Naast de biochemie en fysiolo- gie zullen we gebruik moeten maken van kennis die aanwezig is in de sociale wetenschappen. Het sociale van voeding - en met de nu beschikbare technologie van allerlei ‘wearables’ is het wellicht mogelijk de consument mede te betrekken in onderzoek dat is gebaseerd op nieuwe methodes - is waarschijnlijk net zo belangrijk als de natuurwetenschappelijke kant. Juist die combinatie zal innovatief onderzoek opleve- ren dat maatschappelijk relevant is.’ Bron: NRC 3 februari 2018, www.nutritionintransition.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=