75 jaar voedingsvoorlichting in Nederland
|11
Suiker in perspectief, maart 2016
Grote uitdaging
Feunekes ziet de website van het Voedingscentrum
als een grote uitdaging. ‘Per jaar hebben we zo’n
24 miljoen bezoeken op onze website. We checken
jaarlijks wie onze bezoekers zijn. Er is een behoor-
lijke spreiding, maar toch wel een bias naar hoog-
opgeleiden en vrouwen. Hoe bereik je gewone
mensen die juist meer kans hebben op aan voeding
gerelateerde ziekten?’ Op de website staat dat de
manier van voorlichting in de afgelopen jaren is
veranderd: van bijvoorbeeld kooklessen, groeps-
voorlichting en folders naar websites, digitale
nieuwsbrieven en apps. De diëtist heeft haar
bedenkingen of deze digitale informatie terecht
zal komen bij mensen met een lagere sociaal
economische status. Ze heeft er meer vertrouwen
in om deze mensen op andere plaatsen te bereiken,
bijvoorbeeld via de Voedselbanken. ‘Maaltijdboxen
en bioboxen zijn tegenwoordig populair, maar het
zijn waarschijnlijk met name de hogeropgeleiden
die deze kunnen betalen. Ze zijn reuzeblij dat ze
recepten in hun box krijgen met uitleg over de
bereiding. Misschien moeten we het voor mensen
uit de lagere inkomensklassen ook wel zoeken in
de richting van recepten en informatie bij de
producten die ze van de Voedselbank krijgen.’