Pagina 15 - Sip23

Basis HTML versie

Sportvoeding en sportdranken
op het 'centre court'
Van 29 augustus tot en met 9 september worden in
Londen de Paralympische Spelen gehouden. 4.200
paralympische topsporters strijden dan om de
medailles in 20 paralympische takken van sport.
Rolstoeltennisser Ronald Vink - derde plaats op de
wereldranglijst en tweede plaats in het dubbel - is één
van hen. Hij vertelt over het gebruik van sportvoeding
en sportdranken op het 'Centre Court'. 'Totdat ik in
2009 proftennisser werd, deed ik maar wat met m'n
voeding. Ik werk nu samen met sportdiëtist Esther van
Etten en zij heeft mijn ogen ten aanzien van het belang
van goede voeding wel geopend. Onderwerpen als
ritme aanbrengen in je voeding, aandacht voor herstel
en frequenter gebruik van koolhydraten hebben mij
enorm vooruit geholpen.' Over de aanpak tijdens
wedstrijden zegt hij: 'Het lastige in ons wereldje is dat
de meeste wedstrijden gespeeld worden volgens het
followed by-principe. Dat houdt in dat een toernooi
om pakweg 10.00 uur begint, en jij bijvoorbeeld als
derde partij staat gepland zodat je niet weet of je voor
of na de lunch speelt. Dat is heel lastig als je
maaltijden wilt plannen.’
Hersteldrank belangrijk
Tijdens wedstrijden maakt Ronald Vink altijd gebruikt
van sportdrank, afgewisseld met water. 'Dit is met
name bij wedstrijden in warme landen zoals China of
Australië heel belangrijk. Dan is het gemiddeld 40
graden Celsius en ligt uitdroging op de loer. Maar
goed beschouwd kun je tegen een dergelijke hitte niet
opdrinken.' Over de periode na de wedstrijd zegt Vink.
'Ik heb dan ontzettend veel energie verbruikt. Een
hersteldrank is voor mij in die fase heel belangrijk,
evenals rust. Op rustdagen train ik wel, maar ik doe
bijvoorbeeld geen fitness.' Een toptennisser als Vink
speelt over de hele wereld toernooien met zeer
wisselende voedingsgewoonten. 'Waar ter wereld ik
ook speel, een telefoontje of e-mail aan de sportdiëtist
brengt me snel een gericht advies als ik twijfel. En
daar houd ik me graag aan.’
15|
Toptennis
Suiker in perspectief, juli 2012
interview