Suiker in perspectief editie 47 | februari 2020

DR. SANNE BOESVELDT, UNIVERSITAIR HOOFDDOCENT AFDELING HUMANE VOEDING EN GEZONDHEID, WAGENINGEN UNIVERSITEIT 6| “De geur van komkommer zou snackgedrag de gezonde kant op kunnen sturen” Suiker in perspectief, februari 2020 “De geur van komkommer zou snackgedrag de gezonde kant op kunnen sturen” Onderzoek naar geur en geurbeleving is volgens Boesveldt soms lastig en vaak een kwestie van een lange adem: “Het kan zomaar tien jaar duren voordat onderzoek resultaten oplevert. Je bent vooral afhan- kelijk van wat proefpersonen zeggen te ruiken en daarbij spelen cognitie en vermoeidheid een rol bij de perceptie van geur.” Er is bijvoorbeeld eerder onder- zoek gedaan naar de invloed van het 24-uursritme, Ruik je een banaan, dan krijg je trek in een banaan. Dr. Sanne Boesveldt onderzoekt onder meer of dit fenomeen kan helpen bij het sturen van voedselkeuzes. “Ik wil graag weten hoe mijn onderzoek naar de rol van geur in eetgedrag gebruikt kan worden om gezonde keuzes aantrekkelijker te maken.”

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=