Suiker in perspectief editie 47 | februari 2020

De twee behandelde studies In twee overzichtsartikelen (1,2) staan de resultaten van systematisch onderzoek naar de wereldwijde respectievelijk Europese ziektelast als gevolg van diverse voedingsfactoren. De basis voor de ziektelast was het geschatte attributief risico. Dit risico, ook wel risicoverschil genoemd, is het absolute verschil in het optreden van sterfte/ziekte tussen groepen die wel en die niet zijn blootgesteld aan een bepaalde voedingsfactor. Voor wel of geen blootstelling hebben de onderzoekers bij iedere voedingsfactor een specifiek afkappunt vastgesteld. Volksgzondheidseffecten: de ene voedingsfactor is de andere niet |11 Suiker in perspectief, februari 2020 andere niet consumptie. Hierdoor zijn de geconstateerde verschillen (rangorde) waardevoller dan de grootte van de absolute getallen. Beleidsimplicaties In de Richtlijnen goede voeding van de Gezond- heidsraad uit 2015, staan 15 specifieke richtlijnen geformuleerd, waarin geen rangorde of prioriteit is gesteld (of het moet de overkoepelende richtlijn ‘eet meer plantaardig en minder dierlijk’ zijn). Doordat de geconstateerde verschillen in sterfte gelinkt aan diverse voedingsfactoren zodanig groot zijn, zal prioritering voor een beter voedingsbeleid zorgen. Focussen op de voedingsfactoren met de grootste mogelijke impact op de ziektelast is volgens de onderzoekers effectiever dan een beleid dat zich alleen richt op het beperken van de vet- en suikerconsumptie (1). nzienlijk. Een lage consumptie edingsfactoren met het grootste n kleiner risico. (1) Afshin, A., Sur, P. J., Fay, K. A., Cornaby, L., Ferrara, G., Salama, J. S., ... & Afarideh, M. (2019). Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990–2017: a systema- tic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017. The Lancet, 393 (10184), 1958-1972. (2) Meier, T., Gräfe, K., Senn, F., Sur, P., Stangl, G. I., Dawczynski, C., ... & Lorkowski, S. (2019). Cardiovascu- lar mortality attributable to dietary risk factors in 51 countries in the WHO European Region from 1990 to 2016: a systematic analysis of the Global Burden of Disease Study. European journal of epidemiology, 34 (1), 37-55.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=