Suiker in perspectief editie 42 | juni 2018

VOEDSELCONSUMPTIE HARTIGER OP OUDERE LEEFTIJD Bij kinderen stijgt de gemiddelde dagelijkse energiebehoefte en consumptie van voedsel met het ouder worden. Tussen de leeftijdsgroepen bestaan er verschillen in het voedingspatroon. Dit laat het RIVM-rapport uit 2016 zien. Oudere kinderen eten vooral meer ‘hartige snacks’, ‘specerijen & sauzen’ en ‘soep & bouillon’ dan jongere kinderen. De verschillende leeftijdsgroepen consumeren ongeveer eenzelfde hoeveelheid ‘suiker & snoep’ en ‘zuivelproducten’. Met een lagere zuivelconsumptie vormen de 9-18 jarige meisjes hierop een uitzondering. De andere groepen voedingsmiddelen volgen globaal de verschillen in de energie-inneming. De fruitconsumptie gedraagt zich wat tegendraads: de gemiddelde consumptie is namelijk lager bij de 9-18 jarigen (vooral bij de jongens) dan bij de 1-8 jarigen. De Richtlijnen goede voeding gelden vanaf de leeftijd van twee jaar. Onderzoek naar voeding en chronische ziekten heeft meestal betrekking op volwassenen. Hierdoor zijn de aanbevelingen voor kinderen extrapolaties. Volgens dr.ir. Astrid Postma-Smeets, expert Voeding & Gezondheid van het Voedingscentrum, is die vertaalslag goed te maken: ‘Bij de Schijf van Vijf gaat het om voedingsmiddelen die op lange termijn een gunstig effect hebben op de gezondheid. Daarnaast moet de voeding voldoende voedingsstoffen leveren. Deze uitgangspunten hebben we op dezelfde manier toegepast bij kinderen en volwassenen. Voedingsinhoudelijk is daar niet veel tegenin te brengen. Verder is het belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd een goede voeding, met bijvoorbeeld veel groente en een klein stukje (wit) vlees, consumeren. Dit aangeleerde gedrag nemen ze hun hele leven mee.’ ‘De Richtlijnen goede voeding gelden vanaf de leeftijd van twee jaar’ 16| Schijf van Vijf biedt jonge kinderen weinig speelruimte Suiker in perspectief, juni 2018 KINDEREN & VOEDING

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYzNDc=